Antoine Griezmann juicht

Fraaie recordtreffer Mertens niet genoeg voor Napoli tegen Barcelona

Voor een wedstrijd die als de 'Diego Maradona-derby' werd aangekondigd, viel tijdens Napoli-Barcelona relatief weinig te genieten. De fraaie goals van Dries Mertens en Antoine Griezmann waren eenzame hoogtepunten in Napels: 1-1.

Hoewel Barcelona, met Frenkie de Jong in de basis, het spel bepaalde, creëerden de bezoekers weinig echte kansen in de eerste ontmoeting tussen beide ploegen in de achtste finales van de Champions League. Zelfs Lionel Messi speelde een voor zijn doen anonieme wedstrijd.

Maestro Mertens

Napoli reeg de mogelijkheden ook niet aaneen, maar had aan één ingeving van Mertens genoeg om met een voorsprong te gaan rusten.

De 32-jarige aanvaller ontving de bal na een half uur van Piotr Zielinski, trok van links naar binnen en schoot op prachtige wijze raak in de verre bovenhoek: 1-0.

Mertens' treffer was een bijzondere. De oud-speler van onder meer AGOVV, FC Utrecht en PSV evenaarde met zijn kunststukje Marek Hamsik als topscorer aller tijden van Napoli, beiden scoorden 121 keer voor 'I Partenopei'.

Dries Mertens is dankzij zijn goal gedeeld clubtopscorer aller tijden van Napoli

De kans om Hamsik al in het treffen met Barcelona achter zich te laten was Mertens nauwelijks gegund. Na tien minuten spelen in de tweede helft plantte Sergio Busquets zijn noppen op de enkel van de Belg, die geblesseerd van het veld moest.

Mooie aanval Barça

Drie minuten later volgde een volgende dreun voor Napoli, toen Antoine Griezmann een plotselinge, flitsende aanval van Barcelona afrondde. Busquets stuurde Nelson Semedo weg, de rechtsback gaf laag voor op Griezmann, die van dichtbij raak schoot: 1-1.

De goal van Griezmann was pas het eerste schot op doel van Barcelona in het Stadio San Paolo.

Lorenzo Insigne na een goede dribbel en - vooral - José Callejón lieten na Napoli een nieuwe voorsprong te bezorgen, waardoor Barcelona ondanks de late rode kaart voor Arturo Vidal - met een beter gevoel zal toewerken naar de return van 18 maart.

Statistiekenbureau Gracenote berekende dat de Catalanen na de 1-1 in Italië 73 procent kans hebben op een plek in de kwartfinale.