Een hotel in Innsbruck is in quarantaine geplaatst EPA

Het coronavirus komt steeds dichter in de buurt van Nederland. Duitse media melden dat zeker een persoon uit Selfkant, net over de grens bij Sittard, is besmet met het virus. Het gaat om een echtpaar van rond de 50, waarbij de man is opgenomen met een verdachte longinfectie. Zijn toestand is volgens Duitse media kritiek.

De autoriteiten hebben het nieuws volgens Duitse media bevestigd. Het is de eerste besmetting in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grenst aan Nederland. De man is eerst behandeld in het ziekenhuis van het nabijgelegen Erkelenz en is later overgebracht naar Düsseldorf. In de omgeving van Selfkant blijven morgen uit voorzorg alle scholen, kinderdagverblijven gesloten.

In steeds meer landen in Europa raakten mensen besmet met het coronavirus. In Barcelona is een 36-jarige vrouw positief getest op het virus, zij reisde de afgelopen dagen door het noorden van Italië, waar veel besmettingsgevallen zijn. In Catalonië wordt onderzocht of een Italiaanse man het virus bij zich draagt.

Hotel in quarantaine

In Tirol is bij twee mensen een besmetting met het coronavirus vastgesteld en in Innsbruck is een groot hotel in quarantaine geplaatst vanwege een Italiaanse receptioniste die het virus heeft opgelopen. In Zwitserland is een 70-jarige man besmet geraakt die tien dagen geleden in Milaan meedeed aan een evenement. Ook in Kroatië is de eerste besmetting vastgesteld.

In Noord-Italië, dat sinds vrijdag kampt met een uitbraak van het virus, zijn nog eens vier mensen omgekomen door het virus. Daarmee komt het aantal doden in Italië op elf. Het aantal besmettingen is sinds gisteravond met 45 procent gestegen tot 322.

Ook op Sicilië is bij een persoon het coronavirus vastgesteld. Het gaat om een toerist uit Bergamo, een stad ten oosten van Milaan. De groep waarmee de vrouw op het eiland was, zit in quarantaine.

NOS

Verder zitten vakantiegangers op het Canarische eiland Tenerife in quarantaine. Zeker 13 Nederlanders en in totaal zo'n 1000 toeristen moeten daar twee weken in hun hotel blijven, omdat een Italiaanse toerist in hun hotel positief is getest op het coronavirus. Uit voorzorg hebben de autoriteiten het hotel in Adeje afgesloten van de buitenwereld.

Het RIVM adviseert mensen die de afgelopen tijd in het hotel hebben gelogeerd en alweer terug zijn in Nederland om zich bij de GGD te melden als ze ziekteverschijnselen hebben. Het gaat om koorts, hoesten en niezen.

In Groot-Brittannië vraagt de Britse minister van Volksgezondheid Hancock mensen die recent zijn teruggekeerd uit Noord-Italië en griepverschijnselen vertonen, om uit voorzorg in quarantaine te gaan. Hij hoopt daarmee een uitbraak van het coronavirus in Groot-Brittannië te voorkomen.

Zuid-Koreaanse sekte getest

In China, waar de uitbraak is begonnen, zijn nu 2666 mensen overleden aan het coronavirus. Bijna 78.000 mensen zijn besmet. In Hongkong, de stad met een aparte status in China, blijven alle scholen uit voorzorg nog zeker twee maanden gesloten.

Zuid-Korea is met 977 gevallen na China het land met de meeste besmettingen. Tien mensen zijn daar aan het virus overleden. Zo'n 60 procent van de besmettingen wordt in verband gebracht met Shincheonji, een internationale christelijke gemeenschap die wordt beschouwd als een sekte. Zuid-Korea laat alle ruim 200.000 leden van de omstreden kerkgemeenschap testen op het coronavirus.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Zuid-Korea iets aangescherpt. Geadviseerd wordt om alleen noodzakelijke reizen te maken naar de stad Daegu en het gebied Cheongdo.

Het WK tafeltennis dat eind maart in Zuid-Korea zou beginnen, wordt verplaatst. Waarschijnlijk vindt het toernooi nu eind juni plaats. De Olympische Spelen in Japan gaan vooralsnog wel door. De Japanse minister van Volksgezondheid vindt het nog te vroeg om te praten over het annuleren van de Spelen. Maar als de uitbraak eind mei nog niet onder controle is, is er een serieuze kans dat er een streep gaat door de Spelen van Tokio.

Iraanse minister besmet

Ook Algerije heeft de eerste patiënt met het coronavirus gemeld. Het is een Italiaanse man die in quarantaine is geplaatst. In Bahrein zijn zes nieuwe besmettingen, nadat gisteren de eerste was gemeld. Alle besmettingen worden gelinkt aan Iran.

Daar zijn tot nu toe 95 besmettingen vastgesteld. De Iraanse onderminister van Gezondheid is een van hen. Hij leidde een speciale groep die het virus moest bestrijden. Ook een Iraanse parlementariër is besmet. Zestien mensen zijn aan de gevolgen van het virus overleden.

Minister Blok van Buitenlandse Zaken was dit weekend in Iran. Hij is na terugkomst in Nederland na overleg met een bedrijfsarts en het RIVM niet getest op besmetting met het coronavirus. "Als mensen geen tekenen vertonen heeft zo'n test geen zin", zei de minister.

Invloed op bedrijfsleven

De invloed van het coronavirus op de productie van Nederlandse bedrijven neemt steeds verder toe. Goederen en onderdelen worden niet of minder geleverd, waardoor werknemers minder te doen hebben. Een groeiend aantal bedrijven vraagt om die reden werktijdverkorting aan voor hun personeel.

Ook het toerisme lijdt eronder. Zeker dertig Aziatische touroperators hebben vanwege het coronavirus hun trip naar het Zuid-Hollandse Kinderdijk afgeblazen, meldt RTV Rijnmond.

De beurzen zijn vandaag opnieuw flink in het rood gesloten. De AEX zakte 1,8 procent en sloot op 582,7 punten. Gemeten vanaf de hoogste stand vorige week is het verlies al zo'n 7,5 procent. Op andere beurzen in Europa is het beeld niet veel anders.

STER reclame