Sportevenementen op de tocht door coronavirus

Het wereldkampioenschap tafeltennis voor landenteams in de Zuid-Koreaanse stad Busan is uitgesteld vanwege het coronavirus. De internationale bond ITTF maakte dinsdag bekend dat het toernooi, dat voor eind maart gepland stond, mogelijk wordt verplaatst naar eind juni.

"Gezien de onzekerheid en de veranderende situatie in Zuid-Korea vanwege de uitbraak van het virus in het hele land, is dit besluit genomen omwille van de gezondheid en veiligheid van spelers, officials en fans", beargumenteerde de ITTF de keuze.

Zuid-Korea is een van de landen waar het virus momenteel hard toeslaat. Er zijn inmiddels zeven doden geteld en bijna negenhonderd besmettingen.

Namens Nederland zou het mannen- en vrouwenteam naar Busan afreizen. De vrouwen waren geplaatst voor het hoofdtoernooi, de mannen zouden uitkomen in de tweede categorie.

Later vandaag beslist de internationale schaatsbond of de WK shorttrack wel doorgaan. Dat evenement zou 13 maart moeten beginnen in Seoul.

Niet zingen in stadion

Hoewel de Japanse regering dinsdag benadrukte dat annulering van de Olympische Spelen in Tokio nog niet aan de orde is, raakt het coronavirus ook daar de sport.

De J.League, de hoogste voetbaldivisie in Japan, heeft zeven bekerwedstrijden die voor woensdag op het programma stonden, uitgesteld uit angst voor verdere besmetting. De voetbaldivisie overweegt zelfs alle duels tot en met half maart niet te laten spelen.

Sommige clubs hebben zelf maatregelen genomen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo wordt toeschouwers gevraagd om mondkapjes te dragen en zijn er ontsmettingsmiddelen aanwezig in de stadions. Volgens persbureau Kyodo heeft de club Vissel Kobe de toeschouwers zelfs opgedragen niet te zingen in het stadion.

Schermen en rugby

De eerstkomende wereldbekerwedstrijd schermen is verplaatst van het Italiaanse Padua naar Duitsland. Het is voor de schermers belangrijk dat de wedstrijd doorgaat omdat het een olympisch kwalificatietoernooi is. Het wereldbekerduel is nu in Tauberbischofsheim.

De Ierse minister van Volksgezondheid wil dat de rugbywedstrijd tussen Ierland en Italië op 7 maart niet doorgaat. "Het beeld van de omvang van dit virus is duidelijk. Deze wedstrijd mag niet doorgaan", aldus Simon Harris tegen de nationale televisiezender RTE.

Het duel tussen Ierland en Italië maakt deel uit van het zeslandentoernooi, de 'Six Nations'.

STER reclame