Oranje-basketballers komen tegen Kroatië net tekort voor nieuwe stunt

De Nederlandse basketballers zijn er in de EK-kwalificatie niet in geslaagd voor een nieuwe stunt te zorgen. Oranje, dat vrijdag had verrast met een zege in en tegen Turkije, verzuimde in Almere ook Kroatië op een nederlaag te trakteren. Oranje verspeelde in het laatste kwart een voorsprong en ging met 59-69 onderuit.

Kroatië staat veertiende op de wereldranglijst en eindigde bij de Olympische Spelen van 2016 als vijfde. Eind 2017 liet de ploeg zich in de WK-kwalificatie verrassen door Nederland (68-61 in Almere) en ook nu had Oranje de winst voor het grijpen.

Dankzij prima verdedigen boog Nederland in het derde kwart een 35-38 stand om in 51-47 voorsprong. In het laatste kwart herpakte Kroatië zich, waarna Nederland bij een minieme achterstand in de slotfase te gehaast de basket zocht en daardoor zelfs nog ruim verloor.

In november is Zweden in Almere de volgende tegenstander in de EK-kwalificatie. De nummers een tot en met drie van de poule plaatsen zich voor het EK.