NOS Nieuws

Het wordt makkelijker om je ex uit te kopen bij een NHG-hypotheek

Stellen die uit elkaar gaan en een koophuis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, kunnen elkaar voortaan makkelijk uitkopen. Na een succesvolle proef zijn de leennormen veranderd. Hierdoor kan een van de partners makkelijker in het huis blijven wonen.

Dat gebeurt namelijk lang niet altijd, omdat de nieuwe financiering op basis van één inkomen door de oplopende huizenprijzen een probleem is. De ex-partner moet een vergoeding krijgen voor de waarde van het huis, inclusief opgebouwde overwaarde. Dat geld is er vaak niet en dan wordt de woning verplicht verkocht.

Dan staan er opeens twee partners op straat terwijl het fijn is als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn

De organisatie achter de Nationale Hypotheek Garantie.

Voor mensen met een hypotheek met NHG zijn nu de leennormen veranderd. Als hard gemaakt kan worden dat iemand de maandlasten ook alleen kan dragen, kan hij of zij bij het waarborgfonds extra lenen voor het betalen van de overwaarde aan de ex-partner.

De stichting achter de Nationale Hypotheek Garantie heeft de nieuwe leennorm ingevoerd na een succesvolle proef, waarbij ongeveer 1000 mensen in scheiding hun huis hebben kunnen behouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl