NOS

De Rotterdamse politie gaat opnieuw onderzoek doen in de coldcasezaak van Sedar Soares. De 13-jarige jongen werd zeventien jaar geleden doodgeschoten nadat hij een sneeuwbal tegen een auto had gegooid. In De Telegraaf zegt René Bergwerff van het coldcaseteam dat de moord "in ons collectieve geheugen gegrift" staat.

Samen met een paar vrienden gooide Sedar op 1 februari 2003 sneeuwballen naar auto's bij metrostation Slinge. Een sneeuwbal raakte een rode Honda; de bestuurder reageerde woedend en hij schoot vier keer op de jongens. Sedar werd daarbij geraakt. De dag erna overleed hij in het ziekenhuis.

In De Telegraaf vertelt zijn inmiddels 32-jarige zus Janet dat ze nog regelmatig een kaarsje voor hem aan steekt. "Mijn vrolijke, levenslustige broertje die van muziek en voetbal hield. We missen hem nog steeds."

'Iedereen was er kapot van'

Dat voelt ook Diego Gemert zo. Hij denkt elke dag aan zijn beste vriend van toen. Hij vertelt dat Sedar nooit ruzie maakte. Dat hij een voorbeeldjongen was, ook op het voetbalveld. Hij werd nooit boos.

Diego herinnert zich de eerste voetbalwedstrijd twee weken na de moord. We hielden eerst 1 minuut stilte, maar daarna kon niemand meer voetballen. We moesten allemaal huilen, iedereen was er kapot van.

"Ik bid elke dag dat de dader wordt gepakt." Diego is daarom blij dat de politie het onderzoek weer oppakt. Ook omdat getuigen destijds hun verklaring hebben ingetrokken, wat hij heel vreemd vindt.

Op zijn bovenarm heeft Diego een tattoo laten zetten, met een kruis en de naam en sterfdatum van Sedar. Op die manier draagt hij zijn vroegere vriend altijd bij zich:

'Sedar maakte nooit ruzie, hij was een voorbeeldjongen'

Na de moord werden 25 rechercheurs op de zaak gezet. In 2005 was er een rechtszaak tegen verdachte, Gerald H.. Hij kreeg in eerste instantie vijftien jaar cel opgelegd. In hoger beroep werd hij vrijgesproken, omdat twee getuigen hun verklaringen introkken.

We zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de moord op Sedar.

Lillian van Duijvenbode, politie Rotterdam

In december 2006 werd de zaak gesloten. Dat was een enorme klap, vertelt Janet Soares in de krant. "Zolang de dader niet vast zit, blijft het knagen." Alle onopgeloste zaken waar een straf van twaalf jaar of meer op staat kan een cold case worden.

Volgens Lillian van Duijvenbode van de politie Rotterdam zijn er geen nieuwe feiten bekend over de zaak, maar zijn er nu wel nieuwe technieken die voor het onderzoek kunnen worden gebruikt:

'Een jongetje van 13 dat op deze manier de dood vindt, dat willen wij oplossen'

"Het kan zijn dat mensen indertijd niet durfden of wilden praten", zegt Van Duijvenbode. "Misschien gaan ze dat nu wel doen en kunnen we deze zaak alsnog oplossen. We zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de moord op Sedar."

Deze zaak heeft destijds veel indruk gemaakt op de betrokken rechercheurs. Van Duijvenbode: "Sommige zaken vergeten ze hun hele leven niet, die willen ze hebben opgelost voordat ze met pensioen gaan. Zo eentje is dit er ook."

STER reclame