Trump, first lady Melania en de Indiase premier Modi in het stadion AFP

De Amerikaanse president Trump is begonnen aan een tweedaags bezoek aan India. Op het vliegveld wachtte hem een warm welkom door premier Modi. De leiders van de twee grootste democratieën ter wereld willen de banden aanhalen na recente spanningen over handel. Ook willen ze hun strategie tegenover China bespreken.

Trump en first lady Melania brachten na de ontvangst op het vliegveld een bezoek aan het huis waar Mahatma Gandhi dertien jaar woonde. Ze reden daarna over speciaal voor de gelegenheid verbrede wegen naar het grootste cricketstadion ter wereld. Op de route was over een lengte van 400 meter een muur gemetseld, zodat de sloppenwijk daarachter niet meer te zien was voor het bezoek.

In het stadion zaten meer dan 100.000 enthousiaste aanhangers van de hindoepartij van Modi. Zij zien in de Amerikaanse president een held die wereldwijd hard optreedt tegen moslimextremisten.

Trump werd dan ook hartelijk onthaald:

Volgepakt cricketstadion verwelkomt Trump in India

Voor Trump staat er dit verkiezingsjaar meer op het spel dan gebruikelijk bij een officieel bezoek. Hij wil Indiase bedrijven in de VS laten investeren en de kiezers thuis laten zien dat hij in het buitenland groots ontvangen wordt.

Beide landen maakten de afgelopen jaren elkaars exportproducten duurder. Amerika verhoogde de heffingen op Indiaas staal en aluminium en ontnam India de status van ontwikkelingsland en de daarbij behorende handelsvoordelen. Delhi maakte Amerikaanse landbouwproducten en medische apparatuur duurder. De handel tussen beide landen is meer dan 140 miljard dollar waard.

Trump brengt vanmiddag (Nederlandse tijd) een bezoek aan de Taj Mahal. Naar verwachting tekent hij later ook de contracten voor de verkoop van Amerikaanse marinehelikopters aan het Indiase leger, ter waarde van 2,6 miljard dollar.

Bewoners van de sloppenwijk op de route naar het stadion reageerden vorige week verbolgen dat ze worden weggestopt achter een muur. "Ze bouwen deze muur omdat wij niet zichtbaar mogen zijn", zeiden ze:

'Ze bouwen deze muur omdat wij niet zichtbaar mogen zijn'

STER reclame