Zonderland dicht bij olympisch ticket na zege in Melbourne Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Epke Zonderland heeft een grote stap gezet op weg naar een ticket voor de Olympische Spelen. De 33-jarige turner was bij de wereldbekerwedstrijden in Melbourne de beste op het onderdeel rek en zag zijn concurrent na afloop de handdoek in de ring gooien.

Zonderland won in Australië met een score van 14,900. Zijn Japanse concurrent Hidetaka Miyachi werd na een val vijfde met 13,400 en feliciteerde Zonderland alvast met zijn olympische ticket, hoewel er nog twee wereldbekerwedstrijden te gaan zijn.

'Ticket voor Epke'

"Ik had hier hoger moeten scoren en dat is me niet gelukt", aldus Miyachi. "De route via de wereldbekers is voor mij nu einde verhaal. Dus het ticket is voor Epke. Ik ga niet naar Doha en Bakoe."

Miyachi: "Ik wilde het zo goed doen, maar door de zenuwen ging het mis. Epke is een geweldige atleet. Ik bewonderde hem vroeger in mijn kindertijd. Het was geweldig om tegen hem te mogen strijden."

Nog twee wereldbekers te gaan

Miyachi had minimaal een van de twee laatste wereldbekerwedstrijden moeten winnen met een score van 14,734 of hoger om Zonderland nog te passeren in de strijd om een olympisch ticket. Als hij niet deelneemt is het pleit dus beslecht.

Het kamp-Zonderland rekent zich echter nog niet rijk. "Het nieuws heeft ons ook bereikt, maar we willen eerst honderd procent zekerheid", aldus trainer Daniel Knibbeler. "We gaan contact opnemen met de Japanse bond, tot die tijd verbinden we hier nog geen conclusies aan."

Epke Zonderland met Hidetaka Miyachi NOS

Knibbeler: "Voorlopig staat Miyachi nog steeds ingeschreven voor de laatste twee wereldbekerwedstrijden. Pas als wij het officieel weten reageren we tegenover de media."

Zonderland blij en opgelucht

Zonderland reageerde na zijn winst in Melbourne blij en opgelucht, hoewel hij toen nog wist dat het lijkt alsof Miyachi niet naar de andere wereldbekerwedstrijden gaat. "Dit was echt supergoed", aldus Zonderland. "Dit neem ik mooi mee: het is een heel lekkere score."

Blije en opgeluchte Zonderland: 'Dit is ook een heel lekkere score'

De 33-jarige turner gaf aan zijn oefening pas één keer helemaal te hebben gedaan tijdens een training. "Ik had echt een korte voorbereiding. Dus ik was wel benieuwd: als ik een minder dag heb, lukt die oefening dan nog steeds?"

Drie om drie

De winnaar van het wereldbekerklassement mag naar de Olympische Spelen, waarbij de beste drie resultaten tellen. Zonderland heeft nu net als Miyachi drie zeges geboekt.

Om tot een beslissing te komen worden de scores van die zeges bij elkaar opgeteld. Zonderland staat nu op 44,399 en de Japanner op 43,966.

"Ik ga nu met veel meer zelfvertrouwen naar de andere wereldbekers", aldus Zonderland. "De druk was zo hoog vandaag, want er hangt heel erg veel van af. Het is wel ongemakkelijk om zo te winnen, dan sta ik echt niet te juichen. Maar goed, winnen is winnen."

STER reclame