42-jarige kleedt zich om en wordt held van ijshockeyploeg Carolina Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Normaal poetst Dave Ayres op een zamboni het ijs bij een ijshockeyclub in Toronto, maar gisteravond moest de 42-jarige Canadees overhaast zijn debuut maken in de NHL, de hoogste ijshockeycompetitie.

Doordat er twee goalies geblesseerd waren uitgevallen, deed Carolina Hurricanes een beroep op Ayres op bezoek bij Toronto Maple Leafs. Doordat hij acht schoten op het doel wist te pareren, won zijn team ook nog eens met 6-3.

"Dit was fantastisch", zei Ayres, die meteen de publiekslieveling was. "Ik heb de tijd van mijn leven gehad." Ayres had nog nooit op dit niveau gespeeld, vijf jaar geleden was zijn laatste wedstrijd in de topklasse van de amateurs.

Een schok, maar wel leuk.

Dave Ayres over zijn ervaring

In de NHL moet het thuisteam altijd een reservespeler beschikbaar hebben voor als beide goalies van de thuis- of uitploeg uitvallen.

Dat gebeurt haast nooit, maar in Toronto moest Carolina Hurricanes-basisspeler James Reimer na 6 minuten het veld ruimen met een blessure en volgde invaller Petr Mrazek na nog eens 5 minuten.

"Ik kreeg ineens allemaal sms'jes van mensen die zeiden dat ik moest invallen en toen kwam er iemand binnen die zei: 'Aankleden, je gaat erin'. Dat was een schok, maar wel leuk."

Bijeen gesprokkeld tenue

Ayres kreeg een bij elkaar gesprokkeld tenue aan: een shirtje van de Hurricanes, een uitrusting met logo's van de Maple Leafs en een masker van de Toronto Marlies, het team waarvoor Ayres het ijs verzorgt.

Na enkele minuten inspelen met zijn nieuwe teamgenoten werd de wedstrijd hervat. Hoewel de tegenstander hem twee keer wist te passeren, kon Ayres de voorsprong voor de Hurricanes behouden.

"Een van de spelers zei tegen me: 'Ga gewoon plezier maken, het maakt ons niet uit als je tien pucks doorlaat'. Daardoor was ik gelijk op mijn gemak."

Bij het eindsignaal schaarde de hele ploeg zich om Ayres, kort daarna mocht hij nog een ererondje geven:

Aan zijn avontuur houdt Ayres zijn wedstrijdshirt, een vergoeding van 500 dollar en eeuwige roem over.

"Het was prachtig. Ik sta vaker op het ijs, maar dan zonder publiek. Met de fans erbij is het een totaal andere ervaring. Dit doe je een keer in je leven."

STER reclame