AFP

Honderden mensen hebben WikiLeaks-oprichter Julian Assange gesteund met een protestmars in Londen. Onder hen waren ook een aantal prominenten, zoals rockzanger Roger Waters en modeontwerpster Vivienne Westwood. Ook de vader van Assange liep mee, van de Australische ambassade naar Parliament Square.

Assange zit in Londen een celstraf uit omdat hij de voorwaarden van zijn borgtocht had geschonden.

De WikiLeaks-oprichter wordt mogelijk uitgeleverd aan de Verenigde Staten, omdat dat land hem wil vervolgen voor het openbaren van geheime informatie over Amerika's militair ingrijpen in Irak en Afghanistan. Daardoor kwamen ook oorlogsmisdaden die waren gepleegd door Amerikaanse soldaten aan het licht. Er zijn achttien aanklachten tegen hem ingediend.

Daar zijn deze tegenstanders het duidelijk niet mee eens:

Protestmars in Londen tegen uitlevering WikiLeaks-oprichter Julian Assange

Maandag zijn de eerste hoorzittingen in het proces tegen de klokkenluider, maar Assange wil niet naar de VS. In mei zei hij zich niet te willen "overgeven aan Amerika". Ook zei hij dat hij journalistiek bedreef en daar "veel mensen mee heeft beschermd". Als Assange aan alle aanklachten schuldig wordt bevonden, kan hij een celstraf van 175 jaar krijgen.

Oproep van juristen

De WikiLeaks-oprichter vecht bij de Britse rechter uitlevering naar de VS aan. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty dringen er bij de VS op aan om de aanklachten tegen de Australiër in te trekken. Ongeveer veertig juristen schreven dit weekend de Britse regering aan. Zij doen een oproep aan de Britten om Assange niet uit te leveren.

STER reclame