NOS Nieuws

Britten krijgen vanaf maart hun blauwe paspoort terug

De Britten krijgen vanaf 1 maart weer een blauw paspoort. De afgelopen decennia hadden de paspoorten in het Verenigd Koninkrijk een rode kaft, net als die in veel andere EU-landen. Maar nu de brexit is geweest, wordt de oude, donkerblauwe kleur weer in gebruik genomen.

Halverwege dit jaar moeten alle nieuw uitgereikte paspoorten blauw zijn. "Het paspoort is dan weer verbonden met onze nationale identiteit", zei minister Priti Patel van Binnenlandse Zaken. Op de nieuwe reisdocumenten zijn de woorden 'Europese Unie' komen te vervallen. De rode Britse paspoorten blijven wel geldig, tot ze zijn verlopen.

De Britse minister Patel van Binnenlandse Zaken met de nieuwe editie:

De blauwe paspoorten werden in de jaren twintig van de vorige eeuw voor het eerst in het Verenigd Koninkrijk uitgegeven. In de jaren tachtig gingen de Britten, net als in veel andere EU-lidstaten, over op de kleur rood, hoewel dat niet verplicht was.

De blauwe kleur kwam voor veel aanhangers van de brexit symbool te staan voor de onafhankelijkheid van het land. Brexiteers eisten tijdens de campagne dat de diepblauwe kleur weer terug zou komen.

De paspoorten worden overigens wel vervaardigd door een Frans bedrijf, schrijft de BBC.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl