Pech voor Dennis Rootman van carnavalsvereniging De Zware Jongens: net als vorig jaar is de optocht afgelast Omroep Brabant

Harde wind en soms hevige regenval leiden ertoe dat vandaag en morgen lang niet alle carnavalsoptochten doorgaan. Gisteren werd de vandaag geplande optocht in Eindhoven afgelast. Ook de optochten in onder meer Valkenswaard, Weert, Blerick en Sittard gaan niet door. De organisatie durft het niet aan de praalwagens te laten rijden. De optocht in Tilburg zondag is ook afgelast, die in Den Bosch van maandag gaat wel door.

Op veel plekken wordt nog getwijfeld. Het KNMI heeft vandaag in Noord- en Zuid-Holland, Groningen en Friesland code geel afgekondigd. Morgen verwacht het KNMI zware windstoten in de zuidelijke provincies.

In het westen van het land zijn vandaag de optochten in onder meer Leidschendam, Noordwijkerhout, Ankeveen en een aantal plaatsen in Zeeland afgelast.

Omroep Brabant meldt dat naast de optocht in Eindhoven ook die in Lage Zwaluwe is afgelast. De tocht in Aalst-Waalre wordt zonder praalwagens verreden en die in Sprundel is ingekort. Bij de optochten die wel doorgaan zullen de organisatoren vandaag extra aandacht besteden aan de hoogte van de deelnemende wagens. Ook mogen praalwagens geen losse of uitschuifbare onderdelen bevatten.

Ook optocht in Weert gaat niet door

In Limburg zijn er vooral morgen afgelastingen. De optocht van Weert gaat bijvoorbeeld niet door. "In overleg met de gemeente en hulpdiensten is de conclusie getrokken dat de veiligheid voor deelnemers en bezoekers, vanwege harde windstoten en buien, niet te garanderen is", aldus de organisatie op 1Limburg. Ook de optochten in Sittard, Hunsel, Blerick (bij Venlo) en de kinderoptocht in Venlo zijn afgelast of uitgesteld tot over enkele weken.

De organisatie van de optocht in Maastricht hakt morgenochtend de knoop door over eventuele maatregelen, laat Odin Wijnhoven van de Tempeleers weten. "We voorzien geen grote problemen", zegt hij. In Heerlen heeft de organisatie vanmiddag overleg met de veiligheidsregio. "Daarna nemen we een besluit", zegt Niek Bollen van de Winkbülle. "De kinderoptocht gaat vanmiddag in elk geval door."

Voor carnavalsvereniging de Zware Jongens uit Valkenswaard is het de tweede keer dat ze voor niets aan een praalwagen hebben gebouwd. Ook vorig jaar werd de optocht waarin hun wagen zou rijden, afgelast. Eén van de Zware Jongens, Dennis Rootman, schilderde gisteren nog op een bord: "Vurig joar mee panne, dees joar goan we vlamme!" Maar nu blijkt dus dat hij te optimistisch is geweest.

Praalwagens gedeeltelijk afgebroken vanwege wind: 'Hartstikke jammer natuurlijk'

STER reclame