NOS NieuwsAangepast

Toespraken, muziek en staande ovatie bij afscheid Reinbert de Leeuw

In Amsterdam hebben honderden mensen afscheid genomen van dirigent en componist Reinbert de Leeuw. Hij overleed vorige week op 81-jarige leeftijd. In de grote zaal van het Muziekgebouw aan het IJ stond de kist op het podium opgesteld en traden musici op van het Asko/Schönberg Ensemble, waar De Leeuw een van de oprichters van is.

Ook waren er toespraken over het leven en werk van De Leeuw. "De man die altijd op zoek was naar de harmonie in de muziek, is in harmonie met zijn omgeving en zichzelf heengegaan", zei de voormalig zakelijk leider van het Asko/Schönberg Ensemble.

Het afscheid werd afgesloten met een staande ovatie. Vanmiddag is de begrafenis op begraafplaats Zorgvlied, aan de zuidkant van Amsterdam. Die is openbaar, net als de herdenkingsbijeenkomst van vanochtend.

De Leeuw trad hij 45 jaar op met het Asko/Schönberg Ensemble en hij ontving vele prijzen. Zo kreeg hij in 2013 de Edison Oeuvreprijs en in 2018 de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit handen van koningin Maxima. De Leeuw was ook Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In 2018 werd De Leeuw ook genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Classical Compendium. Die won hij niet, maar de componist was met zijn 79 jaar toen de oudste genomineerde ooit voor de prestigieuze muziekprijs. Bij het grote publiek was hij vooral bekend vanwege zijn uitvoeringen van het werk van de Franse componist Erik Satie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl