NOS NieuwsAangepast

Zuid-Korea in 'noodfase' door snelle stijging van coronabesmettingen

De Zuid-Koreaanse autoriteiten nemen vergaande maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Volgens premier Chung is het land in "een noodfase" beland.

In de stad Daegu in het zuidoosten van het land zijn sinds woensdag 110 nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld. In heel Zuid-Korea zijn nu 156 besmettingen geteld. Voor het eerst is er ook iemand aan het coronavirus overleden. Het virus werd in Zuid-Korea als eerste vastgesteld bij twee militairen.

Veel gevallen, ook die van de militairen, worden gelinkt aan een kerk in Daegu, een stad met zo'n 2,5 miljoen inwoners. Bewoners van de stad moeten zoveel mogelijk binnen blijven. In de hoofdstad Seoul gaan grote bijeenkomsten voorlopig niet door en is een groot park tijdelijk gesloten. In de metro wordt desinfecterende spray gespoten om verspreiding te voorkomen.

Het straatbeeld in Zuid-Korea verandert door alle maatregelen tegen het virus:

Zuid-Korea in "noodfase" beland door coronavirus

De bron van de besmetting is een kerkgemeenschap in Daegu. Een van de bijeenkomsten werd recent bijgewoond door een zieke kerkganger, die de anderen waarschijnlijk heeft besmet.

Het gaat om een vrouw van rond de 60, bij wie vorige week een longontsteking werd vastgesteld. Ze weigerde zich aanvankelijk te laten testen op covid-19, het coronavirus dat vooral in China grote gevolgen heeft. Zo'n duizend kerkgangers hebben samen met de zieke vrouw diensten bijgewoond. Zij zijn allemaal in quarantaine geplaatst.

De kerk, Shincheonji, heeft in Zuid-Korea 200.000 volgers. De kerk roept hen op om thuis te blijven en diensten via YouTube te volgen.

Cijfers tot nu toe

Gisteren zijn er wereldwijd duizend nieuwe patiënten met het coronavirus bijgekomen. Daarmee komt het totaal op 76.727. Het aantal sterfgevallen nam met 119 toe tot 2.247. Het aantal genezen patiënten steeg relatief het sterkst met 2.082. In totaal zijn nu 18.562 mensen genezen verklaard en uit het ziekenhuis ontslagen. Voor al deze cijfers geldt dat ze voor het overgrote deel betrekking hebben op China en daarbinnen vooral op de provincie Hubei en de hoofdstad Wuhan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl