Myron Boadu wordt omhelst door Peter Filipovic, die geel krijgt

AZ vecht zich in slotfase naast stug LASK Linz

AZ is de tweede ronde van de Europa League begonnen met een gelijkspel (1-1) tegen LASK Linz. De koploper uit Oostenrijk kwam op voorsprong in Alkmaar, maar dankzij een strafschop kwam AZ in de slotfase toch nog langszij. Volgende week is de return in Linz.

AZ opende sterk en dacht binnen een minuut een penalty te krijgen. De diepgaande Myron Boadu kreeg een tikje en viel in het strafschopgebied. Scheidsrechter Mattias Gestranius legde de bal op de stip, maar de VAR draaide die beslissing terug omdat de overtreding net buiten het zestienmetergebied werd gemaakt.

Schot van richting veranderd

Uit de vrije trap leek Teun Koopmeiners alsnog de openingstreffer aan te tekenen, maar LASK-doelman Alexander Schlager pakte de inzet. Binnen tien minuten kreeg ook LASK, dat in de groepsfase vier punten pakte tegen PSV, zijn eerste kans. Rene Renner brak door op de linkervleugel, maar stuitte op keeper Marco Bizot.

Na 25 minuten kwamen de bezoekers toch op voorsprong. Na een verre ingooi, die door AZ niet kon worden verwerkt, belandde de bal voor de voeten van spits Marko Raguz. Zijn schot veranderde via Ramon Leeuwin van richting, waardoor Bizot kansloos was.

Teleurstelling bij AZ na de tegengoal
    Gernot Trauner en Oussama Idrissi

De eerste grote kans na rust was voor AZ. Rechtsback Jonas Svensson stoomde op en bereikte Boadu. De spits van AZ schoot de bal recht op Schlager af. Invaller Joao Klauss was even later namens Linz dicht bij de 0-2. Zijn schot kreeg via Koopmeiners een rare curve, maar Bizot redde attent.

Gedurende de tweede helft kreeg de harde wind steeds meer vat op het spel. AZ zette aan voor de gelijkmaker en kreeg vijf minuten voor tijd loon naar werken. Een handsbal van James Holland werd gemist door Gestranius, maar de VAR attendeerde de scheidsrechter op de overtreding.

Nadat de Finse arbiter de situatie zelf had beoordeeld, ging de bal op de stip. Teun Koopmeiners faalde niet en schoot de 1-1 binnen. In de slotseconde kreeg LASK-verdediger Philipp Wiesinger nog een grote kopkans, maar de bal vloog over het doel van Bizot.