Het voormalige ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) werd in 2010 opgeheven
NOS NieuwsAangepast

Minister Van Veldhoven erkent woningnood, Kamer wil snel actie

Minister Van Veldhoven vindt dat er in Nederland sprake is van woningnood. Tot nu toe hebben vooral oppositiepartijen en andere critici dit woord in de mond genomen; het kabinet sprak vooral over een (groot) tekort aan woningen. "Ik denk inderdaad dat we met elkaar in zo'n crisis zitten", zei de minister in het debat over het tekort aan woningen.

Ze betreurt dat starters en mensen met een middeninkomen moeilijk aan een huis komen. "We moeten echt de koek groter maken", aldus de minister voor Milieu en Wonen. "We moeten bouwen, bouwen en bouwen."

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet al lange tijd te weinig doet en te weinig "de regie pakt". Er moeten elk jaar 75.000 woningen bijgebouwd worden, maar veel nieuwbouwprojecten komen niet van de grond. Gemeenten hebben moeite om goede bouwlocaties te vinden en bouwbedrijven kunnen moeilijk personeel vinden.

Van Veldhoven: er is sprake van een woningnood, een crisis

2 miljard euro extra

De oppositiepartijen vinden allemaal dat het kabinet jarenlang te weinig heeft gedaan. "Waar blijven de daden?", zegt Kamerlid Azarkan van Denk, dat vindt dat er vooral rapporten zijn geschreven en onderzoeken zijn gedaan. "Het is beleidsproza om de eigen verantwoordelijkheid te verhullen." Ook regeringspartij CDA is kritisch. "De BV Nederland heeft gefaald in het bouwen van betaalbare woningen", zei Ronnes.

Van Veldhoven vindt dat het kabinet al heel veel doet; er wordt met gemeenten en provincies gesproken over het vinden van bouwgrond, er zijn versnellingsteams en er is 2 miljard euro extra vrijgemaakt. Gisteren stuurde ze een overzicht van alle maatregelen naar de Tweede Kamer.

Terugkeer van 'VROM'

Regeringspartij CDA en de oppositiepartijen SP en PvdA willen dat er weer een zelfstandig ministerie van Volkshuisvesting of Wonen komt. De partijen denken dat dit kan helpen om voortvarender het grote woningtekort in Nederland aan te pakken.

"Het is tijd dat er weer een ministerie van Volkshuisvesting komt dat het heft in handen neemt en kan doorpakken", zei CDA-Kamerlid Ronnes in het debat over een betere en snellere aanpak van de woningnood.

PvdA-Kamerlid Nijboer noemt het vinden van een huis een van de grootste problemen van Nederland. "Deze minister doet wonen er maar een beetje bij", zegt hij. "Een minister van Volkshuisvesting moet de problemen aanpakken, zoals betaalbare woningen bouwen, beleggers aan banden leggen en starters helpen."

Het eerste kabinet-Rutte heeft in 2010 het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) opgeheven. Het onderwerp woningbouw werd ondergebracht bij meerdere ministeries. Dat heeft tot gevolg gehad dat er met minder slagkracht is gebouwd, erkent Ronnes. Het nieuwe ministerie zou er na de verkiezingen in 2021 moeten komen. Van Veldhoven doet hier geen uitspraken over. "Dat is aan het volgende kabinet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl