Max Verstappen in de RB16 in Barcelona ANP

De eerste testdag van Max Verstappen voor het nieuwe Formule 1-seizoen is nagenoeg vlekkeloos verlopen. De Nederlander werkte op het circuit bij Barcelona liefst 168 ronden af met de nieuwe RB16, bij elkaar goed voor een afstand van bijna drie GP's.

Hij maakte onderweg twee slippertjes, zonder gevolgen. "De auto is sneller en betrouwbaarder", oordeelde Verstappen aan het einde van de dag. Over de slippertjes: "Dat kan gebeuren. Ik zocht even de limiet op."

Data, data, data

In Barcelona gaat het deze dagen niet om tijden, maar vooral om het verzamelen van data. Daar slaagde Verstappen woensdag meer dan goed in. Mercedes reed weliswaar net iets meer rondjes (173), maar die werden verdeeld door Valtteri Bottas (ochtend) en wereldkampioen Lewis Hamilton (middag).

In de ochtendsessie stuurde Verstappen zijn Red Bull-Honda 91 rondjes over het circuit. 's Middags deed hij daar amper voor onder: 77 ronden. Het leverde hem aan het einde van de dag de vierde tijd op: 1.17,516.

"Het zegt allemaal nog niks, maar ik ben wel blij met vandaag. Het belangrijkste is het grote aantal ronden dat ik heb afgelegd. We komen goed uit de startblokken, maar dat moet ook. Het is moeilijk te zeggen waar we staan. De echte test komt half maart pas in Australië. We moeten nu met de data aan de slag en de wagen nog verder verbeteren", maakte Verstappen de balans op.

Verstappen rijdt in Barcelona bijna drie GP's om data te verzamelen

In de ochtenduren was de Red Bull-coureur op 1.17,787 uitgekomen. Het snelst waren uiteindelijk de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton (1.16,976) en Valtteri Bottas (1.17,313). Sergio Perez (Racing Point) was ook nog net iets sneller dan Verstappen. Wereldkampioen Hamilton was in de middaguren goed voor 94 ronden.

Max Verstappen en Lewis Hamilton voor de start van de eerste testdag ANP

Bij Ferrari nam Charles Leclerc de honneurs waar. Eigenlijk zou Sebastian Vettel de eerste testdag voor zijn rekening nemen, maar hij was niet helemaal fit. Leclerc deed het rustig aan met 131 ronden en de elfde tijd.

Weinig spektakel

De eerste testdag leverde weinig spektakel op. Grote incidenten waren er niet en alle teams reden meer dan honderd ronden. Vooral bij Williams waren ze daar blij mee. Vorig seizoen was de wagen van de renstal op de eerste testdag niet eens klaar.

Esteban Ocon toonde zich tevreden over zijn rentree in de Formule 1. De coureur nam bij Renault het stoeltje over van de Duitser Nico Hülkenberg. "Het is duidelijk dat de auto's veel sneller zijn dan een jaar geleden. De snelste rondetijd van de wintertests in 2019 is nu al flink verbeterd. Ik denk dat we de komende dagen alle records gaan breken hier."

STER reclame