Renée van Laarhoven in actie voor Oranje tijdens de Champions Trophy van 2018
NOS Sport

Hockeyfederatie stelt onderzoek in naar kwetsende uitlatingen Van Laarhoven

De internationale hockeybond FIH stelt een onderzoek in naar de uitlatingen die de Nederlandse speelster Renée van Laarhoven heeft gedaan aan het adres van een Argentijnse toeschouwer. In een op Instagram gepost bericht liet Van Laarhoven zich laatdunkend en beledigend uit over de vrouwelijke hockeyfan.

Rond de Pro League-duels van beide Oranje-selecties met Argentinië in Buenos Aires reageerde international Van Laarhoven op een foto van een Argentijnse vrouw die met een zelfgemaakt bordje vroeg om het shirt van Oranje-international Sander de Wijn.

Van Laarhoven, speelster van Kampong en de vriendin van De Wijn, reageerde online op de foto en noemde de fan een 'dikke trol'.

De Argentijnse hockeyfan toonde zich diep gekwetst door de reactie en dat maakte veel los op sociale media. Ze kreeg veel steunbetuigingen van tal van prominenten uit de hockeywereld.

Onder anderen Argentijns international Majo Granatto nam het op voor de fan. "Niemand verdient het om op deze manier aangevallen te worden", laat ze in een reactie op Twitter weten. "Niemand is meer of minder dan een ander! Respect boven alles."

Hockeybond FIH stelt onderzoek in

De internationale hockeyfederatie FIH heeft de onafhankelijke integriteitscommissie ingeschakeld. "Respect is één van de kernwaarden van onze sport en dient altijd aanwezig te zijn", liet de FIH weten.

"Aangezien het bericht afkomstig was van een hockeyspeelster, hebben we deze commissie geïnformeerd."

De Wijn reageert

Partner Sander de Wijn verontschuldigde zich en benadrukte dat het bericht van Van Laarhoven bedoeld was als privébericht aan hem. "Het was nooit de bedoeling dat dit een openbaar bericht zou zijn. Ik zou nooit discrimineren en respecteer iedereen die van hockey houdt."

De Wijn riep op om het gedeelde bericht te verwijderen, maar of de commotie zich nog laat beteugelen valt te betwijfelen.

Voor de beledigde hockeyfan is de kous af, zo liet ze dinsdag weten op Twitter. "Ze hebben me excuses gestuurd, het shirt aangeboden en alles gewist. Ik heb de excuses geaccepteerd."

De Nederlandse hockeybond heeft via het eigen Twitter-account laten weten afstand te nemen van het bericht van Van Laarhoven, die tien wedstrijden voor het Nederlands team speelde.

"De Nederlandse teams houden van de sfeer in Argentinië en van alle Argentijnse fans. We kijken ernaar uit om nog veel meer wedstrijden te spelen voor dit publiek."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl