NOS Nieuws

Britse tabloids onder vuur na zelfmoord Love Island-presentatrice

De dood van voormalig Love Island-presentatrice Caroline Flack leidt in het Verenigd Koninkrijk tot veel discussie. De 40-jarige presentatrice werd zaterdag dood gevonden in haar appartement in Londen. Volgens een advocaat van haar familie heeft ze zelfmoord gepleegd. Veel Britten geven de tabloids daarvan de schuld: een petitie om Britten beter te beschermen tegen de (roddel)pers is inmiddels honderdduizenden keren ondertekend.

Flack lag onder een vergrootglas nadat ze eind vorig jaar werd beschuldigd van het mishandelen van haar vriend met een lamp. Ze stopte daarna met de realityshow Love Island, die ze sinds de start in 2015 presenteerde. De Britse tabloids besteedden veel aandacht aan de zaak, die volgende maand opnieuw voor de rechter zou komen. Flacks vriend, de 27-jarige Lewis Burton, was overigens tegenstander van de rechtszaak. Zelf heeft Flack de aantijgingen altijd ontkend.

Grote druk

In een reactie op haar dood beschuldigt het management van de overleden presentatrice het Britse Openbaar Ministerie (OM) ervan een "showproces" te hebben nagestreefd. "Ze wisten niet alleen hoe kwetsbaar Caroline was, maar ook dat het vermeende slachtoffer de vervolging niet ondersteunde en de OM-versie van de gebeurtenissen in twijfel trok."

Volgens haar management stond Flack de afgelopen periode onder grote druk. Op sociale media geven veel mensen de Britse tabloids daarvan de schuld. Vrijdag publiceerde The Sun nog een tekening waarop Flack roept: "I'll f*cking lamp you", wat zoiets betekent als 'Ik ga je slaan'. Die prent is inmiddels verwijderd.

Wilde westen

Ook vóór de vermeende mishandeling van haar vriend wisten de tabloids Flack al te vinden. Onder andere haar dates met One Direction-ster Harry Styles en geruchten over een korte romance met prins Harry vonden hun weg naar de voorpagina. De presentatrice, die eerder onder andere X-Factor presenteerde, was ook regelmatig doelwit van internettrollen.

Meer dan een half miljoen mensen hebben inmiddels een petitie ondertekend die het voor Britse media strafbaar wil maken om "bewust en meedogenloos iemand te pesten". "We zullen nooit weten wat er in Carolines hoofd omging toen ze besloot een einde aan haar leven te maken. Maar we weten wel dat sommige mediaorganisaties erg blij waren om haar leven door de mangel te halen, alleen maar om een paar extra exemplaren te verkopen."

Laura Whitmore, vriendin van Flack en haar opvolger als presentatrice van Love Island, riep de pers gisteren op om bij zichzelf te rade te gaan. "We hebben er genoeg van", zei ze in een emotionele bijdrage in een BBC-radioprogramma:

Ook de politiek laat van zich horen. Volgens Labour-parlementslid Keir Starmer, die in de race is om partijleider Jeremy Corbyn op te volgen, moeten de media meer verantwoordelijkheid nemen en niet uitvergroten wat er op sociale media gebeurt. Zijn partijgenoot Lisa Nandy, ook in de race voor het partijleiderschap, noemt het terrein van sociale media het "wilde westen". Volgens haar kunnen sociale-mediabedrijven zichzelf niet reguleren.

Dat zien ook de Liberal Democrats:

Ook het programma Love Island wordt op sociale media onder de loep genomen. Hier en daar gaan stemmen op om het hele programma te schrappen. Sommige mensen wijzen er daarbij op dat Flack niet de eerste betrokkene bij de show is die zelfmoord heeft gepleegd. Eerder maakten twee oud-deelnemers aan het realityprogramma ook een einde aan hun leven. Er klonk toen veel kritiek op het gebrek aan begeleiding en de afwezigheid van nazorg.

Er zijn ook veel Twitteraars die benadrukken dat de dood van Flack niets te maken had met Love Island. Het programma wordt vanavond gewoon weer uitgezonden, nadat de producent het dit weekend van de buis had gehaald uit respect voor Flacks familie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl