Spanje wil hoogopgeleide jongeren terug en is bereid te betalen
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Rop Zoutberg
correspondent Spanje
Ze verlieten Spanje tijdens de crisis met tienduizenden tegelijk. Maar nu de Spaanse economie weer draait zijn de vertrokken jongeren veel waard op de arbeidsmarkt.
Bijvoorbeeld in Zaragoza, waar jongeren zelfs een terugkeerpremie kunnen krijgen. Wie terugkomt naar Spanje, kan tot drieduizend euro voor zijn ticket krijgen. Eenmaal thuis wordt ook nog eens de eerste twee maanden huur vergoed en is er hulp bij het vinden van een baan.
Bijna honderd jongeren keerden zo afgelopen jaar uit alle delen van de wereld weer naar terug naar Zaragoza.
Zo ook Ana, die na tien jaar vanuit Argentinië terugkeerde naar haar geboortedorp, met maar 30 inwoners. Ze hoopt dat haar internationale ervaring het dorp vooruit kan helpen:
Ook in andere regio's zijn lokale besturen actief bezig met het opsporen van de duizenden geëmigreerde Spanjaarden.
"Het gaat veel beter met Spanje als je het vergelijkt met de loodzware jaren van de crisis", zegt Adrián Gimeno, directeur van het Jongeren Instituut in Zaragoza. Jongeren willen weer terugkomen en ook lokale bedrijven zijn naar ze op zoek. Voor de ondernemingen hebben ze een toegevoegde waarde. Ze hebben internationale ervaring en spreken hun talen."
'Ik wilde terug naar mijn familie'
Zo ook Julia Colóm (34), een industrieel ingenieur die tien jaar in een autofabriek in Stuttgart werkte. "Toen ik me realiseerde dat ik al tien jaar weg was, ging ik nadenken. Het zou steeds moeilijker worden weer naar Spanje terug te keren. Voor altijd in Duitsland blijven zag ik niet zitten. Ik wilde weer in de buurt van mijn familie en vrienden zijn."
Colóm ziet dat het iets beter gaat met Spanje, maar ook weer niet zóveel beter. "Salarissen liggen hier toch echt lager dan in Duitsland. Maar de kwaliteit van het leven is in Spanje echt beter."
Daar is terugkeerder Maria Navas (28), die vier jaar in Londen werkte als videoproducer, het mee eens. "De kans om naar Londen te gaan in 2015 greep ik met beide handen aan, maar de herinnering is bitterzoet. Mijn salaris was een stuk hoger, maar het leven was zo duur dat er geen cent overbleef."
Navas woont nu weer bij haar ouders, in Spanje. "Het blijft hier onzeker, maar het gaat nu beter met Spanje. Ik kan niet wachten om op mezelf te gaan wonen."
Dat het niet makkelijk is om terug te keren, ziet Adrián Gimeno ook. Zijn Jongeren Instituut biedt psychologische hulp aan de terugkeerders. "Ze moeten voor de tweede keer opnieuw beginnen. De terugkeerders krijgen te maken met een cultuurshock, omdat hun land is veranderd. Ook kan hun terugkeer worden gezien als een mislukking", aldus Gimeno.
Door de snelle vergrijzing van het land, en het haperende pensioenstelsel, zijn de jongeren steeds meer waard. Spanje wil de komende jaren tot wel een miljard euro vrijmaken om de jonge emigranten terug te halen.