NOS Voetbal

De drie van Bergamo: genieten bij Atalanta en dromen van het EK

De drie van Atalanta Bergamo leven hun voetbalsprookje in Italië

Met een strakblauwe lucht en een lentezonnetje in februari is het goed toeven in het Italiaanse Bergamo. Hoog in het noorden van Italië, tegen de Alpen aan, spelen drie Nederlandse voetballers in de provinciestad: Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens.

Alle drie zijn ze basisspeler bij Atalanta Bergamo en zo leveren ze een bijdrage aan het succes van de club. Atalanta speelt namelijk mee in de top van de Serie A en volgende week is Valencia de tegenstander in de achtste finales van de Champions League.

"Het bevalt goed hier", lacht Hateboer. "Zeker in combinatie met de resultaten is het leven goed hier. Dan is het makkelijker om te acclimatiseren en te genieten."

Europees kampioenschap

Het seizoen kan deze zomer nóg mooier worden voor het trio, met het EK in aantocht. De Roon lijkt een zekerheidje in de ploeg van bondscoach Ronald Koeman en ook Hateboer mag zich geregeld melden in Zeist en hopen op een plekje in de EK-selectie.

Marten de Roon in het shirt van Atalanta

En Gosens? Die staat nadrukkelijk op het lijstje van Koeman én de Duitse bondscoach Joachim Löw. Gosens ontwikkelt zich in Italië ijzersterk aan de linkerflank en heeft zowel een Nederlands paspoort als een Duits paspoort. Een keuze heeft hij nog niet gemaakt.

"Ik voel mij ook zowel Nederlands als Duits", vertelt Gosens, die een Nederlandse vader en een Duitse moeder heeft. "Ik ben net over de grens in Duitsland opgegroeid dus aan de ene kant voel ik mij Duits, maar ik heb ook lang in Nederland gevoetbald. Beide dus."

"Het zijn allebei voetbalgekke landen en landen die leven voor het voetbal. Als ik echt moet kiezen, vind ik het een lastige keuze. Persoonlijk heb ik nog niks gehoord van beide kanten. Ik hoor vooral de media daarover", aldus de man die volgens verschillende Italiaanse en Engelse media afgelopen winter in de belangstelling stond van Chelsea.

Robin Gosens

Het gaat het trio voor de wind in Bergamo bij een ploeg die nog niet zo lang geleden streed tegen degradatie. "Toen Marten hier als eerste kwam, ging de vlag uit als ze niet degradeerden", blikt Hateboer terug.

"Maar met deze trainer (Gian Piero Gasperini, red.) is dat omgeslagen en eindigen we de laatste jaren steevast boven de grote ploegen in de Serie A. Veel ploegen hebben het lastig tegen ons."

"De mentaliteit is veranderd", gaat De Roon verder, die hier sinds 2015 speelt, met uitzondering van het seizoen 2016/2017 toen hij voor Middlesbrough uitkwam. "We willen altijd winnen, waar we ook spelen. Als we Juventus-uit spelen willen we daar ook winnen. En de resultaten zijn geweldig."

"Ik voel mij ook goed hier en het is ons thuis geworden. Of ik hier blijf tot het einde van mijn carrière? Misschien wel. Maar je weet nooit wat er gaat gebeuren. Er komt een EK aan en misschien sta je daarna opeens in de picture. Maar ik wil zeker blijven."

Hans Hateboer, Marten de Roon en Robin Gosens (v.l.n.r.)

Want waar Gosens hoopt op een plekje in een EK-selectie, lijkt De Roon zijn koffers al te kunnen pakken. De middenvelder kan onder het bewind van Koeman vaak rekenen op een basisplaats, ondanks de grote concurrentie.

"Ik ga er nooit helemaal vanuit dat ik ga", blijft De Roon bescheiden. "Maar ik heb een grote kans om mee te gaan en dat voelt toch gek."

"Vroeger moedigde ik het Nederlands elftal altijd aan. Vaak op pleinen of cafeetjes. Half dronken als Wesley Sneijder er weer één inschoot. Met een biertje in mijn hand en tijdens het juichen viel het biertje dan uit mijn hand", lacht De Roon. "Ik heb er echt zin in!"

Hateboer

Hateboer maakte zijn interlanddebuut onder Koeman, maar lijkt nog allerminst zeker van zijn plekje. De laatste keren hoefde de rechtsback zich zelf niet eens te melden in Zeist. Maar Hateboer blijft dromen van het EK.

"Ik heb het in mijn tweede interland niet goed gedaan, zo realistisch moet je zijn. Het is aan mij om goed te presteren bij Atalanta."

Hans Hateboer in het shirt van Oranje in de wedstrijd tegen Engeland

In de bergen van Lombardije ziet het trio elkaar ook geregeld buiten het voetbalveld. "Het is lekker om af en toe Nederlands te kunnen praten en je trekt dan ook wat makkelijker naar elkaar toe", verklaart De Roon, met zijn 28 jaar de oudste van het trio.

De naam van De Roon valt ook wanneer er gevraagd wordt wie het grappigst is van de drie. "Vooral op social media is hij leuk."

Instagram

Wie een blik werpt op het Instagram-account van De Roon ziet meteen waarom. De middenvelder lijkt vooral zichzelf niet al te serieus te nemen en post daarom veel dingen die we niet regelmatig zien bij voetballers.

"De standaard-voetbalpost kennen we wel", vertelt De Roon. "Op deze manier is het een beetje ironie en spotten met de voetbalwetten. Kritiek leveren met een lach. Al is Hans eigenlijk de grappenmaker in het team. Maar hij doet niet zo veel met zijn social media."

Enkele posts van Marten de Roon op zijn Instagram:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl