NOS Schaatsen

Koelizjnikov pakt tweede WK-titel met fabelachtig wereldrecord op 1.000m

Koelizjnikov grijpt wereldtitel 1.000 meter in sensationeel wereldrecord

Schaatser Pavel Koelizjnikov heeft zijn suprematie op de sprintafstanden bekroond met een tweede wereldtitel in twee dagen tijd. Dat deed de Rus in een fabelachtig wereldrecord op de 1.000 meter

Koelizjnikov dook bij de WK afstanden als eerste schaatser op de kilometer onder de één minuut en zes seconden: 1.05,69. Kjeld Nuis kwam een klein jaar geleden tot 1.06,18, bijna een halve seconde langzamer dan de Rus nu.

Nuis pakte in Salt Lake City wel het zilver, op gepaste afstand van de winnaar. Het verschil bedroeg meer dan een seconde: 1,03. "Koelizjnikov was een klasse apart", aldus Nuis. "Ik heb met open ogen gekeken. Wij allemaal, denk ik."

Bekijk hieronder de reacties van Pavel Koelizjnikov, met hulp van tolk Kosta Poltavets, en Kjeld Nuis:

Eind vorig jaar miste Koelizjnikov de eerste wereldbekers door een blessure, maar vanaf half december kwam hij op stoom. Met name zijn 1.000 meter bij de EK afstanden in Heerenveen, begin januari, was indrukwekkend. Hij scherpte het baanrecord met bijna vier tienden aan tot 1.07,09, een wereldrecord op een laaglandbaan.

Vorige week reed hij bij de wereldbeker in Calgary als enige onder de 1.07. Zijn 1.06,49 was toen de zesde tijd ooit gereden.

Diskwalificatie Krol, Verbij zevende

Op het WK-podium stonden vorig jaar nog drie Nederlanders: Kai Verbij won voor Thomas Krol en olympisch kampioen Kjeld Nuis. Zij stonden alle drie ook in Salt Lake aan de start, alleen Nuis pakte opnieuw een medaille.

Thomas Krol zette wel de derde tijd neer. Hij hinderde echter Viktor Moesjtakov door te ver uit te waaien in een van zijn binnenbochten en werd gediskwalificeerd. Het brons gaat daardoor naar de Canadees Laurent Dubreuil. Verbij eindigde als zevende.

"Dit doet wel even pijn", zei Krol. "Regels zijn regels en die moet ik respecteren, maar dit doet ongelooflijk veel pijn. Hier stap ik niet één-twee-drie overheen. Ik ben hier echt wel kapot van."

Zondag wacht voor Krol nog de 1.500 meter. "Morgen lust ik ze rauw, maar het is verdorie een WK en ik haal brons, en dat wordt afgesnoept."

Bekijk hieronder de reactie van Thomas Krol:

Krol na diskwalificatie: 'In één woord shit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl