NOS Schaatsen

Voronina stunt en doorbreekt hegemonie Sábliková met wereldrecord op 5.000m

Voronina doorbreekt hegemonie Sábliková met WK-goud én wereldrecord

Schaatsster Natalja Voronina heeft voor een daverende verrassing gezorgd door de vijf kilometer te winnen bij de WK afstanden in Salt Lake City.

Het goud leek voor de elfde keer op rij te gaan naar Martina Sábliková, die in de vierde rit een wereldrecord reed. In de slotrit stuntte de Russische Voronina door onder die tijd te duiken: 6.39,01.

Voronina achtte het niet ondenkbaar dat ze de titel zou pakken, maar is wel verrast door het wereldrecord. "Gisteren was Graeme Fish een verrassing, nu ben ik het."

Bekijk hieronder een interview met Voronina, waarin coach Pavel Abratkiewicz fungeert als tolk:

Voronina niet verrast door wereldtitel, wel door wereldrecord op vijf kilometer

Twee ritten eerder had Sábliková haar eigen wereldrecord aangescherpt tot 6.41,18, ruim acht tienden onder haar oude toptijd. Daarmee leek er niets aan de hand voor de Tsjechische, die al meer dan een decennium heerst op de lange afstanden.

Donderdag won ze het goud op de drie kilometer, de zesde wereldtitel in haar carrière op die afstand. Op de vijf kilometer pakte ze sinds 2007 altijd het goud bij de WK afstanden.

Voronina reed vanaf het begin van haar rit onder het schema van Sábliková en wist dat tot het einde vol te houden. Ze stond dit wereldbekerseizoen twee keer op het podium op de drie kilometer, bij de Spelen van 2018 won ze brons op de vijf kilometer.

ProShots
Sábliková juicht na haar wereldrecord, dat niet lang stand heeft gehouden

Sábliková nam het in haar rit op tegen Esmee Visser, die het brons pakte. Visser bleef bijna de hele race op bescheiden afstand van Sábliková en reed tot de laatste ronde onder het schema van het Nederlands record van Carien Kleibeuker.

Dat schema moest ze in de laatste ronde laten gaan. Visser zat er zelfs zo doorheen dat ze vlak voor de finish onderuit gleed. Op haar rug kwam ze over de finish, maar desondanks pakte ze een medaille.

Visser teleurgesteld

"Gelukkig sta ik op het podium, maar dit is wel zuur", reageerde Visser, die in de kleedkamer het wereldrecord van Voronina zag. "Ik baal gewoon dat ik dat niet ben. Ik ging op zoek naar het onbevangen 'Esmee-slagje', maar dat had ik niet."

Visser baalt na brons: 'Gelukkig sta ik op het podium, maar het is wel zuur'

"Ik denk dat het ooit zou kunnen, maar dit seizoen niet", zegt Visser over het wereldrecord. "Het is zo'n groot gat, het is niet dat ik zeg: het had gekund."

Schouten zevende in PR

Irene Schouten, de andere Nederlandse, werd zevende in een nieuw persoonlijk record. Zondagavond is zij een van de topfavorieten bij de massastart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl