Antony volgt het spoor van zijn landgenoot Neres naar Ajax Pro Shots

Ajax neemt de negentienjarige Braziliaan Antony Matheus dos Santos voor een recordbedrag over van São Paulo. Dat melden Braziliaanse media. Hij gaat tekenen voor vijf jaar en komt komende zomer naar Amsterdam.

De vleugelaanvaller gaat Ajax rond de 20 miljoen euro kosten, maar volgens het Braziliaanse Globo kan de transfersom onder meer door bonussen oplopen tot 29 miljoen euro. Een Nederlandse club betaalde nog niet eerder zo'n groot bedrag voor een speler.

Directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft ook voor 7 miljoen euro afgedwongen dat de twintig procent doorverkoopregeling van David Neres, die in 2017 ook São Paulo voor Ajax verruilde, is afgekocht.

Antony wordt gezien als de mogelijke opvolger van zijn landgenoot Neres, die destijds tussen de 12 en 15 miljoen euro kostte. Hij was toen de duurste buitenlandse aankoop ooit van een Nederlandse club.

Duurste aankopen van Ajax

1. Antony oplopend tot 29 miljoen euro
2. Daley Blind oplopend tot 20,5 miljoen euro
3. Quincy Promes oplopend tot 17,2 miljoen euro
4. Miralem Sulejmani 16,25 miljoen euro
5. David Neres oplopend tot 15 miljoen euro

Eind januari bevestigde Overmars al tegen de NOS dat Antony zeer waarschijnlijk naar Amsterdam zou komen. Het is de eerste aankoop voor het nieuwe seizoen. Antony is een snelle, technisch begaafde rechtsbuiten die ook op links uit de voeten kan. De linkspoot, international van Brazilië onder 23, staat te boek als een van de grootste talenten die Brazilië rijk is.

Eerder deze week werd bekend dat Hakim Ziyech voor ongeveer 45 miljoen euro naar Chelsea vertrekt. Ajax is de laatste jaren flink aan het investeren en dat is mede mogelijk door de bedragen die aan Ajax worden betaald voor spelers. In 2016 ging Arek Milik voor destijds een recordbedrag van 32 miljoen euro naar Napoli.

In de jaren daarna liepen de bedragen flink op. Voor spelers als Davinson Sánchez (voor 40 miljoen euro naar Tottenham Hotspur), Frenkie de Jong (voor 75 miljoen euro naar FC Barcelona) en Matthijs de Ligt (voor 85 miljoen euro naar Juventus) werd telkens een record gebroken.

STER reclame