De KLM heeft publiekelijk excuses aangeboden voor een incident tijdens een vlucht van de KL855 van Amsterdam naar Seoul. Op die vlucht reserveerde de crew een wc alleen voor de bemanning. Op de deur werd een briefje opgehangen met daarop in het Koreaans de tekst 'Alleen bemanning'. Pas later werd de tekst er ook in het Engels bijgeschreven.

Het briefje maakte veel los, KLM ging op een persconferentie in Seoul door het stof:

KLM over Koreaans briefje op wc: 'Dit was absoluut niet de bedoeling van de crew'

Enkele Koreaanse passagiers spraken van discriminatie en foto's van het briefje belandden al snel op sociale media, wat tot veel verontwaardigde reacties leidde.

Op beelden die via Twitter worden verspreid legt een bemanningslid uit dat de maatregel is genomen vanwege de "gezondheidsissues in Azië". In een reactie op de beelden laat KLM weten dat de crew zelf tot het besluit is gekomen en dat er geen beleid is ten aanzien van het scheiden van wc's.

"De crew heeft vanwege het coronavirus gedacht: wij vliegen de hele wereld rond, daarom is het veiliger voor de passagiers om een eigen toilet te hebben", zegt een KLM-woordvoerder. "Omdat een groot deel van de passagiers Koreaans was, is dit vervolgens in het Koreaans op het briefje geschreven. Daarbij is vergeten de tekst ook in het Engels toe te voegen."

Dit is het bewuste briefje:

Air France/KLM

"Beste KLM, vandaag hebben jullie het vrij duidelijk gemaakt dat jullie discrimineren op ras", schreef iemand op Twitter. "Het coronavirus als excuus gebruikend. Jullie zijn mijn vriendin en Korea enorme excuses verschuldigd."

De hashtag boycottKLM was in Zuid-Korea trending op Twitter. Ook Koreaanse media pikten het verhaal op. KLM reageerde op Twitter op boze reacties:

De Koreaanse minister van Transport sprak in een verklaring van "discriminerende maatregelen" van KLM en riep het bedrijf op het niet nog eens te laten gebeuren.

'Niet zo bedoeld'

KLM biedt nu dus ook publiekelijk excuses aan in een verklaring. Volgens de vliegmaatschappij is het reserveren van een wc voor de bemanning niet ongebruikelijk op vluchten die niet helemaal vol zitten. "Op die manier hoeven de bemanningsleden niet in een rij te staan en kunnen ze weer sneller aan het werk."

In dit geval werd de maatregel genomen vanwege de uitbraak van het coronavirus. De Engelse tekst werd volgens KLM "onbedoeld weggelaten".

"Een Koreaanse passagier heeft hierover navraag gedaan en heeft dit uitgelegd als discriminatie", schrijft de KLM in een verklaring. "Hieruit zou volgens deze passagier kunnen blijken dat alleen Koreaanse passagiers geen toegang tot het toilet hadden. Er is direct gezegd dat dit absoluut niet zo bedoeld was en er zijn gelijk excuses gemaakt."

De luchtvaartmaatschappij noemt het incident "zeer betreurenswaardig". "De actie van de crew was absoluut niet bedoeld om te discrimineren. We bieden dan ook onze excuses aan de betrokken passagier aan omdat wij elke vorm van discriminatie verwerpen."

KLM zegt intern onderzoek te doen en naar aanleiding daarvan "de nodige maatregelen te nemen om soortgelijke incidenten in de toekomst te voorkomen".

STER reclame