De afscheidsceremonie in Kamp Holland voor de twee omgekomen militairen ANP

Defensie gaat een schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van twee militairen die in Afghanistan door eigen vuur zijn omgekomen. Dat zegt de advocaat van de nabestaanden.

Aldert Poortema (22) en Wesley Schol (20) kwamen in januari 2008 om het leven in de provincie Uruzgan. Bij felle gevechten openden Nederlandse militairen per ongeluk het vuur op collega's. Eerst werd Poortema geraakt. Schol werd getroffen toen hij probeerde zijn kameraad in veiligheid te brengen.

De nabestaanden stelden Defensie aansprakelijk omdat uit onderzoek zou zijn gebleken dat de twee omkwamen na een serie vermijdbare fouten. Die aansprakelijkheid heeft minister Bijleveld onlangs erkend in een bezoek aan de nabestaanden, zegt advocaat Diekstra en het ministerie bevestigt dat. Een woordvoerder van het departement zegt dat Defensie nu met de nabestaanden overlegt over de verdere afwikkeling. Hij wil niet op details ingaan.

Persoonlijke toenadering

Die persoonlijke toenadering heeft de nabestaanden goed gedaan. "Het is goed om te vernemen dat Defensie aansprakelijkheid erkent voor de evident gemaakte fouten", zegt Diekstra. "Hopelijk kunnen de nabestaanden binnenkort de zaak na inmiddels meer dan twaalf jaar definitief afsluiten."

Na Bijlevelds bezoek heeft het ministerie zijn aansprakelijkheid bevestigd in een brief aan de nabestaanden. Daarin is volgens Diekstra ook een voorstel gedaan over de hoogte van de schadevergoeding. Daarover wordt nog gesproken.

De ouders van Poortema spanden eerder een procedure aan om onder anderen de verantwoordelijke commandant te vervolgen voor fouten. Het gerechtshof in Arnhem wees die eis in 2010 af.

STER reclame