Ahmad Mendes Moreira loopt boos van het veld in Den Bosch Pro Shots

FC Den Bosch moet bij zijn komende twee thuiswedstrijden een deel van de tribune gesloten houden. Dat is de straf die de tuchtcommissie van de KNVB de club heeft opgelegd.

De straf is conform de eis die de aanklager betaald voetbal had neergelegd vanwege racistische uitlatingen van de Bossche aanhang aan het adres van Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in november.

Arbiter Laurens Gerrets legde toen het duel stil nadat Mendes Moreira door een deel van de Bossche fans racistisch was bejegend.

Actieplan

Den Bosch legde eerder zelf al aan een supporter een stadionverbod op wegens racisme. Bij de behandeling van de zaak gaf de club al aan iedere straf te accepteren.

In reactie op de gebeurtenissen bij Den Bosch-Excelsior liet de KNVB ook weten te komen met maatregelen. Samen met het kabinet is 14 miljoen euro uitgetrokken voor een driejarig aanvalsplan om racisme en andere discriminatie in het voetbal te bestrijden.

Zo zal er meer gebruik worden gemaakt van camera's in de stadions en zogenoemde "slimme technologie". Er komt bijvoorbeeld een app waarin stadionbezoekers meldingen kunnen doen van ongeoorloofd gedrag. Ook moeten overtreders vaker worden vervolgd.

STER reclame