"Ja, lekker!", zijn de eerste woorden van NAC-trainer Peter Hyballa na het bereiken van de halve finales van de KNVB-beker. De ploeg uit de eerste divisie was met 3-1 te sterk op bezoek bij de nummer twee uit de eredivisie AZ.

De Duitse trainer is nog maar kort in Brabantse dienst. Hij debuteerde afgelopen vrijdag met een 1-1 gelijkspel tegen TOP Oss. "We hebben de laatste dagen veel met elkaar gesproken en getraind bij harde wind. En dat was hier in Alkmaar ook."

Het plan van NAC was duidelijk: verdedigen en met snelle uitbraken hopen op kansen. Het plan werkte. "AZ heeft natuurlijk veel individuele kwaliteit, maar ze konden het niet afmaken. Wij zochten diepte en scoorden wel", aldus Hyballa.

De coach zorgt met zijn aanwezigheid voor nieuw elan bij NAC, vertelt doelpuntenmaker Robin Schouten. "Hij heeft veel energie en dat probeert hij over te brengen op ons. We hebben een goede week achter de rug en daarin heeft hij ook zijn aandeel."

Het is voor NAC de tweede bekerstunt op rij. In de vorige ronde werd PSV verslagen. Hyballa was toen nog niet de coach en zat thuis te kijken. "Toen ik dat zag, dacht ik: in dat team zit veel talent. Ik heb hier getekend omdat ik veel zie in deze jongens."

Hyballa, die met NAC in de halve finale speelt tegen sc Heerenveen of Feyenoord, durft nog niet te dromen van de bekerfinale in De Kuip. "Eerst maandag maar eens winnen van Jong Ajax."

Klap voor AZ

Voor thuisploeg AZ, dat een prima seizoen draait en vaak overladen wordt met complimenten, werd de avond een afgang. "Dit is een klap", erkent trainer Arne Slot.

"Het is heel slecht als je een thuiswedstrijd verliest, laat staan van een ploeg die in een competitie onder je speelt."

Slot is kritisch op de instelling van zijn ploeg. "Ik zag geen team dat alles eraan deed om een tegengoal te voorkomen."

STER reclame