De bombrief die in Amsterdam afging
NOS NieuwsAangepast

Bombrieven verstuurd door afperser, mogelijk dezelfde dader als eerder

De bombrieven die vandaag ontploften in Amsterdam en Kerkrade zijn een poging tot afpersing, zegt de politie. De verzendende partij eist een bedrag in bitcoins. De politie gaat ervan uit dat de brieven door dezelfde dader(s) zijn verzonden als de bombrieven die vorige maand werden verstuurd.

De afperser dreigt nieuwe brieven te sturen als er niet wordt betaald. De politie wil niet zeggen welk bedrag wordt geëist, omdat bekendmaking daarvan het onderzoek kan schaden.

Vanochtend ontploften brieven met explosief materiaal bij een postsorteercentrum van ABN Amro in Amsterdam en bij een vestiging van het bedrijf Ricoh in Kerkrade. Niemand raakte gewond.

Politie bij het bankfiliaal in Maastricht

In januari werden in korte tijd op verschillende plaatsen in het land bom- en dreigbrieven afgeleverd. Dat gebeurde onder meer bij hotels, een makelaarskantoor en een tankstation. Die brieven zagen er volgens de politie anders uit dan de brieven van vandaag.

Vals alarm in Maastricht

Aan het eind van de ochtend werd een filiaal van ABN Amro in Maastricht ontruimd nadat een verdachte envelop was gevonden. Er werden explosievenexperts opgeroepen. Aan het begin van de middag bleek het te gaan om een computermuis.

"De muis werd onverwacht afgeleverd", vertelt een woordvoerder van de politie. "Dat was met name waarom men schrok, ook omdat er in het verleden een dreigbrief is binnengekomen. Better safe than sorry in dit geval."

Die dreigbrief bij het ABN Amro-filiaal in Maastricht werd vorige maand bezorgd. Volgens de politie had die dezelfde afzender als de bombrieven die in die periode werden gevonden in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. De politie zei daarna dat mogelijk sprake is van afpersing.

Op deze plaatsen werden vorige maand bombrieven gevonden:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl