Duinovergang kapot door de storm
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Stranden weggevaagd en duinovergangen onbruikbaar na storm Ciara

Storm Ciara heeft op de Nederlandse stranden flink huisgehouden. Veel duinovergangen zijn niet meer bruikbaar en sommige stranden lijken grotendeels weggevaagd. Het water komt tot aan de duinen.

"Het is net drijfzand", zei een medewerker van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vanmiddag tijdens een inspectie tegen NH Nieuws. "Je rijdt meer op water dan op zand, dus we keren terug. Er is gewoon geen strand om veilig op te rijden. We moeten even wachten tot er meer strand beschikbaar is en de ondergrond weer wat harder is geworden."

Waterschap Scheldestromen in Zeeland plaatste vandaag borden bij duinovergangen die niet meer bereikbaar zijn voor al het verkeer.

1,5 meter hoogteverschil

Op sommige stranden is door het opstuivende zand een flink hoogteverschil ontstaan. In Zeeland gaat het op sommige plekken om 1,5 meter.

Voorlopig is daar even niks aan te doen. "In verband met de stikstofproblematiek mogen wij geen zand opspuiten", zegt een woordvoerder van Waterschap Scheldestromen tegen Omroep Zeeland. "De machines waar wij dat mee doen, stoten namelijk te veel stikstof uit. Ik hoop alleen wel dat wanneer er gevaarlijke situaties ontstaan zoals nu, er een uitzondering gemaakt wordt op die nieuwe regels. Rijkswaterstaat moet echt het strand opnieuw opspuiten."

Hoogteverschil op het strand in Westkapelle door storm Ciara

De SGP-fractie in de Tweede Kamer wil in ieder geval dat er een ontheffing komt voor het opspuiten van zand. De stikstofregels mogen niet in de weg staan, vindt de partij.

"Het kan toch niet zo zijn dat door de handhaving van de stikstofnormen de veiligheid van mensen en dieren in gevaar komt. Ik vind dat de weggeslagen stukken strand zo snel mogelijk moeten worden hersteld, zeker nu we nog midden in het stormseizoen zitten. Daarom moet er voor het opspuiten van het Walcherse strand ontheffing worden verleend van de tijdrovende procedure om een vergunning te krijgen", zegt Kamerlid Chris Stoffer.

Het waterschap gaat de hele Zeeuwse kust af om dijken en duinen te controleren op eventuele gevaarlijke situaties.

Advertentie via Ster.nl