Een Keniaanse boer rent door een sprinkhanenzwerm
NOS Nieuws

Sprinkhanenplaag brengt voedselvoorziening Oost-Afrika in gevaar

De voedselvoorziening in grote delen van Oost-Afrika is in gevaar door de enorme sprinkhanenplaag die de regio al sinds december teistert. In onder meer Somalië, Ethiopië en Kenia heeft de insectenzwerm tienduizenden hectaren akkerland aangetast. Ook India en Pakistan ondervinden overlast van de insecten.

Het Rode Kruis zegt de situatie met andere hulporganisaties nauwlettend in de gaten te houden. Ook worden overheden ondersteund in de bestrijding van de plaag van woestijnsprinkhanen. Die worden beschouwd als de gevaarlijkste in hun soort.

Correspondent Koert Lindijer ging op sprinkhanenjacht in Kenia en zag welke schade de zwermen kunnen aanrichten:

Volgens het Rode Kruis staat de Hoorn van Afrika op een "cruciaal moment voor de voedselvoorziening". Het oogstseizoen begint volgende maand. "Juist daar hebben ze in de afgelopen jaren al te maken gehad met verschillende rampen, van enorme droogte tot verwoestende overstromingen."

Snel voortplanten, veel eten

Het natte weer van vorig jaar creëerde de ideale omstandigheden voor sprinkhanen om zich voort te planten. Daardoor kunnen de zwermen, die uit honderden miljoenen insecten bestaan, zich in enkele weken vermenigvuldigen.

De sprinkhanen kunnen iedere dag hun lichaamsgewicht aan voedsel eten en zijn binnen een zwerm in staat een afstand van 150 kilometer per dag af te leggen. Dat maakt het moeilijk om de plaag in te dammen.

Een zwerm van één vierkante kilometer eet op een dag al evenveel als 35 duizend mensen. De VN heeft al zwermen van 2400 vierkante kilometer gezien:

Sprinkhanenplaag in Oost-Afrika: 'Zwermen eten evenveel als 80 miljoen mensen'

Nienke Hiemstra van hulporganisatie Oxfam Novib is net terug uit Somalië en zag dat er grote angst onder boeren heerst over de sprinkhaneninvasie. "Ze zijn beperkt voorbereid op deze ernstigste plaag in 25 jaar. De overheid erkent de ernst, maar heeft onvoldoende capaciteit om het aan te pakken."

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) wil tot een internationale aanpak komen om de sprinkhanencrisis het hoofd te bieden. De FAO zegt 70 miljoen dollar nodig te hebben om de plaag te bestrijden en getroffen boeren te helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl