NOS Nieuws

Oeuvreprijs Edisons voor Willeke Alberti, ook veel hiphop in de prijzen

Willeke Alberti heeft de Edison-oeuvreprijs gekregen. De zangeres brak in de jaren 60 door met hits als Norman, Mijn Dagboek en Morgen Ben ik de Bruid. "Stuk voor stuk liedjes die perfect toegesneden waren op haar soepele, heldere stemgeluid", zei de jury bij de uitreiking van de muziekprijs.

De jury roemt vooral de "grenzeloze veelzijdigheid" van Alberti, in de zestig jaar die volgden. Ze acteerde in de jaren zeventig in de tv-serie De Kleine Waarheid en de speelfilm Rooie Sien en werkte daarna succesvol samen met jongere artiesten als Ali B., zegt de jury. "Het lukte haar altijd weer nieuwe generaties aan te spreken, zonder haar oude fans kwijt te raken."

Rapper Josylvio kreeg een Edison voor de beste hiphop-plaat van het jaar, Gimma. Ook in veel andere categorieën vielen hiphop-artiesten in de prijzen: S10 won in de categorie 'alternatief' met haar plaat Snowsniper, die veel lof kreeg vanwege haar benadering van depressies en psychoses. "Ondanks haar duidelijke hoorbare interne strijd blijft de boodschap krachtig en hoopvol."

De muzikanten namen hun Edison dankbaar in ontvangst:

Edisons voor Willeke Alberti en Josylvio

In de categorie 'nieuwkomer' won rapper Snelle een Edison voor Vierentwintig, een album vol "opvallende liedjes die een mix van stijlen bevat, maar bovenal stuk voor stuk een diepere betekenis hebben en vaak persoonlijk zijn."

'Drup' van rapper Bizzey werd verkozen tot beste videoclip. Samen met Kraantje Pappie en Jonna Fraser parodieert hij daarin de komische speelfilm Anchorman, over de seksistische werkcultuur op een nieuwsredactie. "Kwestie van tijd voordat Bizzey in zijn eigen film op het witte doek verschijnt", aldus de jury.

Zanger Duncan Laurence was genomineerd voor drie Edisons, maar wist er slechts één te verzilveren. Met Arcade won hij het Eurovisie Songfestival, en volgens de jury is dit ook het beste liedje van het afgelopen jaar: "een uiterst smaakvolle en integere song van een voor het grotere publiek nog tamelijk onbekende artiest."

Kensington, Maan en andere winnaars

Kensington won in de categorie 'Rock', met het album Time. Dat biedt volgens de jury "een grotere muzikale variatie" dan de band eerder liet zien, "de gepatenteerde stadionsound wordt regelmatig verlaten voor een meer organische aanpak." Armin van Buuren won met Balance de dance-Edison, Maan werd met haar singles in 2019 verkozen tot beste pop-artiest.

In de categorie 'Hollands' wonnen de Toppers voor hun album Toppers in Concert 2019, met meer dan voorheen "aandacht voor actuele muziek en stromingen. Het evenement wordt daardoor ook door steeds meer jongeren bezocht." In de categorie 'Nederlandstalig' wonnen Suzan & Freek met hun album Gedeeld door Ons.

Het beste album van 2019 was Gravel & Dust van zangeres Ilse DeLange, "haar meest pure en oprechte album" volgens de Edison-jury. "Bij het luisteren hoor je dat dit is wat Ilse DeLange moet doen: countryliedjes maken. Ze ademt het genre, dit is waarmee ze op haar best is en dat is terug te horen in elke track."

De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt sinds 1960 uitgereikt. Winnaars krijgen een bronzen beeldje van Pieter d'Hont. De jury van de Edison wordt voorgezeten door Menno de Boer van Radio 538 en bestaat uit radiomakers, journalisten en andere mensen uit de muziekwereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl