NOS Nieuws

Turkije tegenover troepen Assad in Idlib, 'Turken staan nu voor dilemma'

Vijf Turkse militairen kwamen vandaag om het leven bij een aanval door het Syrische leger. Dat gebeurde in de provincie Idlib, waar het Syrische leger vorige week in ongekend tempo oprukte en ook tegenover het Turkse leger kwam te staan. De Turken steunen in Idlib rebellengroepen die strijden tegen het leger van president Assad.

Volgens Turkije-correspondent Melvyn Ingleby lijken de Turken alles er aan te willen doen om de Syrische opmars in Idlib te stoppen. "We zagen vanochtend een tegenaanval van de rebellen, die gesteund werden door Turkse artillerievuur. Het is bekend dat de Turken de rebellen steunen, maar het gebeurt niet vaak dat ze op deze manier direct steun verlenen aan de strijd tegen Assad."

Idlib, dat grenst aan Turkije, is het enige grote rebellengebied dat nog niet is heroverd door het leger van president Assad:

De provincie Idlib, waar burgers vastzitten tussen de gesloten Turkse grens en de oprukkende Syrische regeringstroepen.

De Turkse minister van Defensie had het gisteren in Turkse media zelfs over een nieuwe grootschalige militaire operatie in het noordwesten van Syrië. "De Turken lijken nu af te wachten wat de gesprekken met de Russen gaan opleveren", zegt Ingleby. "Een Russische delegatie was vandaag in Ankara om te praten over een eventueel staakt het vuren in Idlib. Als die gesprekken niets opleveren, dan kan Turkije zijn militaire acties in het gebied gaan opvoeren."

Hoge inzet

President Erdogan lijkt voor een dilemma te staan. Volgens Ingleby moet hij hoe dan ook reageren. "Erdogan moet nu hoog inzetten en uitstralen dat het menens is. Dat zagen we afgelopen week ook wel aan de troepenbewegingen aan de grens."

Een Turkse functionaris die anoniem wilde blijven vertelt aan persbureau Reuters dat er ruim 300 militaire voertuigen de grens zijn overgestoken. Op sociale media zijn beelden te zien van Syrische rebellen die gebruik maken van deze Turkse militaire voertuigen.

Door de opmars van het Syrische leger zijn volgens de Verenigde Naties al zeker 700.000 mensen op de vlucht geslagen in Idlib. De enige vluchtoptie voor de meesten is naar het noorden gaan, richting Turkse grens. Daar zitten inmiddels tienduizenden mensen in provisorische vluchtelingenkampen.

Dat is ook een van de belangrijkste redenen waarom de Turken nu zo fel reageren, zegt Ingleby. "De Turken staan nu voor een dilemma, ze willen absoluut geen nieuwe vluchtelingenstroom naar Turkije. In het land wonen ruim drie miljoen Syrische vluchtelingen. Nu opnieuw honderdduizenden vluchtelingen opvangen, kan president Erdogan absoluut niet verkopen aan de Turkse burger."

Maar een grootschalige militaire operatie waarbij misschien veel Turkse doden vallen, is voor de meeste Turken ook onverteerbaar. "In Turkije is men al een tijdje helemaal klaar met het conflict in Syrië en wat dat voor effecten heeft op Turkije."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl