ANP

Bij de wekelijkse griepsurveillance van onderzoeksinstituut Nivel worden patiënten vanaf nu ook gecontroleerd op het coronavirus. Een eventuele uitbraak in Nederland kan daardoor snel worden gesignaleerd.

Het gaat om de gegevens van veertig huisartsenpraktijken, waar Nivel wekelijks een inschatting van het aantal grieppatiënten op baseert. Dezelfde monsters worden voortaan door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook getest op de aanwezigheid van het coronavirus. De symptomen van beide virussen lijken erg op elkaar.

Meldplicht

Nivel benadrukt dat het vooralsnog niet aannemelijk is dat het coronavirus wordt aangetroffen. Volgens het instituut is het wel belangrijk om nu al te beginnen met het monitoren.

Als in de metingen een besmetting met het coronavirus opduikt, dan moet de eigen huisarts dit melden bij de GGD. De GGD en het RIVM kunnen dan snel maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan.

In China is het coronavirus tot nu toe bij meer dan 40.000 mensen vastgesteld. 908 mensen zijn eraan overleden. Gisteren zijn op vliegbasis Eindhoven vier Nederlanders en twee Chinese familieleden geland, die uit de Chinese stad Wuhan zijn geëvacueerd vanwege het coronavirus.

In de video hieronder legt NOS op 3 uit welk WHO-netwerk in werking treedt om een wereldwijde epidemie te voorkomen:

STER reclame