Puzzel programma Pro Shots

"Het inplannen van wedstrijden wordt een probleem", zei Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB, na het afgelasten van het eredivisieprogramma op zondag vanwege de storm Ciara. We zetten de opties van de KNVB op een rij.

FC Emmen-FC Twente en Sparta Rotterdam-ADO Den Haag worden aanstaande dinsdag ingehaald, maar het inplannen van Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord is een stuk ingewikkelder vanwege de volle speeldagenkalender, de Europese én bekerverplichtingen van Ajax en AZ en daarnaast het bekerprogramma van Feyenoord en FC Utrecht.

Voor de KNVB zou het planningtechnisch niet slecht uitkomen als AZ, Ajax, FC Utrecht en Feyenoord deze week al uit de KNVB-beker vliegen. Dan is de oplossing simpel. Dan worden Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord op de dagen van de halve finales, op 4 en 5 maart ingehaald.

Mochten Utrecht of Feyenoord wél in de halve finales staan, zou die halve finale van de beker ook een week kunnen worden uitgesteld, naar 11 of 12 maart. De competitiewedstrijd kan dan worden ingehaald op de dag van de halve finale, 4 of 5 maart.

Programma KNVB-beker

Kwartfinales AZ-NAC Breda, Vitesse-Ajax (12 februari), Go Ahead Eagles-FC Utrecht, sc Heerenveen-Feyenoord (13 februari)
Halve finales 4, 5 maart
Finale 19 april

Als geen van de betreffende clubs de bekerfinale haalt, is 19 april (de dag van de eindstrijd) ook een mogelijkheid om de wedstrijden in te halen.

Wat als Ajax en AZ twee finales halen?

Ajax en AZ zitten nog in de Europa League en moeten op 20 en 27 februari bij de laatste 32 aantreden tegen respectievelijk Getafe en LASK. Ook hierbij geldt dat uitschakeling het de KNVB qua speelopties makkelijker maakt.

Bij uitschakeling kunnen de inhaalwedstrijden Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord dan worden afgewerkt tijdens de eerstvolgende Europese week. Er kan gespeeld worden op Champions League-avonden (niet gelijktijdig met wedstrijden van dat toernooi) of op de donderdagen van de Europa League.

Programma Europa League

Laatste 32 Getafe-Ajax, AZ-LASK (20 februari), Ajax-Getafe, LASK-AZ (27 februari)
Achtste finales 12 en 19 maart
Kwartfinales 9 en 16 april
Halve finales 30 april en 7 mei
Finale 27 mei

Als Ajax en AZ allebei de finale van de KNVB-beker én de Europa League halen, komt het weekend na de interlandperiode van eind maart in beeld. Dan kunnen Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord op vrijdagavond 3 april worden gespeeld en krijg je op maandag AZ-Vitesse, RKC-Feyenoord, Ajax-PEC en Utrecht-Groningen.

Wat er ook gebeurt, het wordt hoe dan ook een puzzel voor de KNVB. Maandag en dinsdag staan gesprekken met betrokken partijen op het programma om de hierboven genoemde opties te bespreken.

Speeldata restant eredivisieseizoen

Speelronde 23 14-16 februari
Speelronde 24 21-23 februari
Speelronde 25 28 februari-1 maart
Speelronde 26 6-8 maart
Speelronde 27 13-15 maart
Speelronde 28 20-22 maart
Speelronde 29 4-5 april
Speelronde 30 10-12 april
Speelronde 31 21-23 april
Speelronde 32 25-26 april
Speelronde 33 3 mei
Speelronde 34 10 mei

STER reclame