Schermer Bas Verwijlen EPA

Degenschermer Bas Verwijlen heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd in Vancouver gewonnen. Die overwinning leverde de 36-jarige Brabander, die al drie keer aan de Olympische Spelen meedeed, veel punten op in de strijd om olympische kwalificatie.

Verwijlen, die zijn vijfde wereldbekerzege in zijn carrière boekte, steeg bovendien van de negende naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. De laatste wereldbekerzege van de Nederlander dateerde van oktober 2015 in Bern.

Landgenoot Tulen

Verwijlen kwam vanwege zijn hoge ranking rechtstreeks in het hoofdtoernooi in Vancouver. Daarin trof hij onder meer in de tweede ronde zijn landgenoot Tristan Tulen. Het werd een nipte overwinning (15-14) voor Verwijlen.

Daarna bereikte hij via zeges op de Koreaan Park Sangyoung, de Zwitser Max Heinzer en de Oekraïner Bogdan Nikisjin de finale. Daarin was hij met 15-9 te sterk voor de Rus Sergej Bida, de nummer één van de wereld.

Verwijlen was al drie keer actief op de Spelen. In Rio moest hij vier jaar geleden na één optreden al naar huis. Ondanks de enorme teleurstelling zei hij toen al zeker door te willen tot Tokio 2020.

De kwalificatieperiode voor de schermers eindigt begin april. Momenteel bezet Verwijlen op de wereldranglijst een positie die hem naar Tokio brengt.

"Kwalificatie komt steeds dichterbij. Er zijn nog twee wereldbekerwedstrijden die meetellen", reageerde een blije Verwijlen uit Vancouver, waar hij zondag ook nog in de landenwedstrijd uitkomt.

STER reclame