Trump noemt tweet van Nederlander met 150 volgers 'fake news'
President Trump heeft via Twitter laten weten dat hij niet gediend is van een bericht van een ogenschijnlijk willekeurige Nederlander. Een bericht van de Nederlander Maarten van der Linden werd door president Trump geretweet en voorzien van het predikaat fake news, waarop de Nederlander in een pennenstrijd terechtkwam met vele duizenden aanhangers en tegenstanders van de Amerikaanse president.
Het door Trump bestreden berichtje is een zwart-witversie van een foto die vrijdag werd genomen in de tuin van het Witte Huis. Op de afbeelding, gemaakt door William Moon die zichzelf 'Witte Huis-fotograaf' noemt, is te zien dat Trumps haar achterover waait. Op het origineel is een scherpe scheidslijn te zien tussen het gebruinde gezicht van Trump en een witte rand bij zijn haargrens.
Via sociale media is sinds vrijdag massaal gereageerd op de foto. Het beeld leidde tot hilariteit onder gebruikers, die vonden dat de president een oranje gezicht had. Ook ontstond er een levendige discussie over de vraag of het oneffen gebruinde gezicht van Trump op de foto was bewerkt om hem belachelijk te maken.
#oranjegezicht
Een van de vele reacties was afkomstig van Maarten van der Linden, die een zwart-witversie van het beeld voorzag van het commentaar: "O mijn God, Amerika. Jullie president!" in combinatie met de hashtags #toomuchmakeup (#teveelmakeup) en #orangeface (#oranjegezicht).
Waarom Trump juist op het bericht van Van der Linden reageerde, is niet bekend. Wel is duidelijk dat Trump het commentaar van de Nederlander maar niets vindt, en dat wilde delen met zijn ruim 72 miljoen volgers. "Nog meer fake news. Dit is gefotoshopt, overduidelijk, maar er stond een stevige wind en het haar ziet er goed uit? Alles om te vernederen!", schrijft Trump erbij.
Sinds de reactie van de president is het aantal volgers van Van der Linden van ongeveer 150 opgelopen tot ruim 600. De meer dan 7000 reacties onder het bericht zijn sterk verdeeld. Sommigen lachen met de Nederlander mee, anderen beschuldigen Van der Linden onder meer van pestgedrag. Hij vind de commotie zelf wel grappig: "Een mister nobody uit Nederland die de Amerikaanse president op de kast jaagt. David tegen Goliath. Prachtig", zegt hij in een interview met het AD.
Auteursrechten
William Moon, die de foto als eerste plaatste en zichzelf dus White House Photographer noemt, zegt dat Van der Linden zijn foto niet mag gebruiken zonder toestemming en vermelding van auteursrechten.
Nieuwssite Buzzfeed News heeft de maker gesproken. Hij is voor zover bekend niet daadwerkelijk een Witte Huis-fotograaf, maar wel aanhanger van Trumps politiek. Hij zegt tegen Buzzfeed dat hij de kleuren op de foto heeft bijgewerkt met zijn smartphone, "zoals alle fotografen doen".