Patiënten worden naar een speciaal coronaziekenhuis in de stad Wuhan gebracht
NOS Nieuws

Doden door coronavirus overtreft aantal slachtoffers SARS-epidemie

Het coronavirus heeft officieel meer levens geëist dan de SARS-epidemie in 2002 en 2003. Het Chinese gezondheidsministerie meldde vandaag dat er door het virus nu 811 doden zijn gevallen. Aan SARS stierven wereldwijd 774 mensen.

Kanttekening is wel dat SARS met een sterftepercentage van bijna 10 procent aanzienlijk dodelijker was dan het coronavirus, waar vooralsnog zo'n 2 procent van het aantal besmette mensen aan bezwijkt.

Om het coronavirus te bestrijden, renoveert China oude SARS-ziekenhuizen. Verslaggever Sjoerd den Daas ging kijken op een bouwplaats:

Nieuwe ziekenhuizen in Wuhan, overheid vertelt niet waarom extra capaciteit nodig is

Het nieuwe coronavirus is wel besmettelijker dan SARS. Eind januari overtrof de ziekte al het aantal SARS-gevallen en inmiddels zijn er alleen in China, waar het virus ontstond, ruim 37.000 besmettingsgevallen geteld.

Gisteren kwamen er in het land 2656 nieuwe gevallen bij. Dat waren er minder dan op vrijdag, toen er 3399 besmettingen bijkwamen. Volgens epidemioloog Joseph Eisenberg van de universiteit van Michigan hoeft dat niet te betekenen dat de virusuitbraak onder controle is.

Er is nog veel onzeker over de exacte aantallen, zegt hij tegen persbureau Reuters. "Dus misschien pieken de gemelde gevallen nu wel, maar weten we niet wat er gebeurt met de gevallen die niet worden gemeld. Dat is vooral een probleem op het platteland."

In de rest van de wereld is het virus nu opgedoken in 27 landen, waar in totaal 330 mensen zijn geïnfecteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl