De overblijfselen van een een olifant die door een stroper is gedood in het noorden van Botswana
NOS NieuwsAangepast

Voor eerst in zes jaar vergunningen voor olifantenjacht geveild in Botswana

In Botswana zijn vergunningen geveild voor de jacht op tientallen olifanten. Dat was voor het eerst in zes jaar tijd. In 2014 werd de jacht op olifanten door de toenmalige regering verboden, maar nu wordt het weer beperkt gelegaliseerd. Volgens de huidige regering is dat omdat de enorme aantallen olifanten in het land problemen veroorzaken.

Bij deze eerste veiling waren er vergunningen beschikbaar om op zeventig olifanten te jagen. Uiteindelijk werden er zestig geveild voor 36.600 euro per olifant, in pakketten van tien stuks. Voor de laatste tien olifanten bood niemand de minimale pakketprijs van 166.000 euro.

Keerzijde

Botswana is het land met de meeste olifanten ter wereld. De 130.000 dieren werden lange tijd beschermd en de aanpak van de regering werd gezien als een succesverhaal. Terwijl het aantal olifanten in de rest van Afrika afnam door stropers groeide de populatie in Botswana.

De regering heeft het verbod nu opgeheven omdat de toename volgens de overheid ook een keerzijde heeft. De olifanten vernielen akkers, eten gewassen op, vernielen hekken en doden ook mensen. Door dieren af te schieten moet de overlast worden verminderd. Veel inwoners die last zeggen te hebben van de olifanten juichen de maatregel toe.

Correspondent Bram Vermeulen maakte vorig jaar deze bijzondere reportage over de strijd tussen mens en olifant in Botswana:

In 'paradijs' Botswana mag weer op olifanten gejaagd worden

De overheid van Botswana zegt dat er later dit jaar nog meer vergunningen worden afgegeven, voor het afschieten van 272 olifanten. Daarvan mogen 202 dieren bejaagd worden door buitenlanders. Vooral veel Amerikanen reizen voor de jacht naar zuidelijk Afrika. Die zijn bereid om meer te betalen dan de veilingprijs van 36.600 euro.

De vergunningen van gisteren zijn gekocht door lokale bedrijven die met jagers dagenlang op pad zijn om een olifant te vinden en te doden. Het jachtseizoen in Botswana opent in april.

Weerstand bij natuurbeschermers

Tegen de nieuwe jacht is veel verzet, vooral van natuurbeschermers. Die wijzen erop dat blijvende bescherming nodig is omdat de olifant in Afrika veel wordt gestroopt. Ook zouden er andere maatregelen genomen kunnen worden om "het conflict tussen mens en dier op te lossen", zoals het beter spreiden van olifanten over verschillende gebieden en het plaatsen van hekken. De meeste olifanten leven nu in het noorden van Botswana.

De lokale organisatie Elephants Without Borders zegt ook dat de jacht geen oplossing is. De jagers schieten graag de oudere mannetjes omdat die grotere slagtanden hebben. Zo'n jachttrofee maakt thuis meer indruk. Maar volgens de oprichter van de organisatie, bioloog Mike Chase, zijn het juist de jonge dieren die de meeste overlast geven.

De organisatie bestrijdt verder dat er steeds meer olifanten bij komen in Botswana; de populatie zou "juist stabiel" zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl