In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

Ombudsman was 'nog nooit zo somber' over versteviging Groningse huizen

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen is nog nooit zo somber geweest over de situatie in het Groningse aardbevingsgebied. "Ik zie nog steeds veel te weinig versterkte huizen", zei hij gisteren na een bezoek aan de provincie.

Van Zutphen zei tegen RTV Noord dat hij bij eerdere bezoeken altijd dacht dat het een volgende keer wel beter zou gaan. Maar de praktijk is anders. "Ik heb zoveel mensen gesproken die teleurgesteld zijn, die al vier jaar vragen wat er met hun huis gaat gebeuren."

Met de vuist op tafel

Waarom het maar niet lukt om iets gedaan te krijgen in het gebied, weet de ombudsman ook niet precies. "Maar het begint natuurlijk met gewoon aan de slag gaan", zegt hij. "Want daar mankeert het aan."

De ombudsman bezoekt de regio regelmatig. Het is de bedoeling dat hij zijn ervaringen onder de aandacht brengt in Den Haag. "Maar met de vuist op tafel slaan helpt ook niet altijd", denkt Van Zutphen. "Je moet duidelijk maken dat het echt om de mensen gaat en dat we moeten doen wat nodig is."

Van Zutphen vindt dat er te veel aandacht is voor procedures, regels en juristen in plaats van voor de mensen zelf. Hij denkt dat de ministeries in Den Haag nog altijd niet voldoende doordrongen zijn van de ernst van de bevingen, zoals ruim zeven jaar geleden in Huizinge. In dat geval zou het veilig maken van huizen al veel voortvarender zijn aangepakt, zegt de Nationale Ombudsman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl