NOS Nieuws

'Ik wil dat wordt uitgezocht waar het dna-materiaal van onze kinderen is'

Duizenden buisjes met bevroren stamcelmateriaal zijn verdwenen bij het Nederlandse opslagbedrijf Cryo-Save. Dat is gebeurd bij een verhuizing van alle monsters. Ouders zijn bezorgd of stamcellen van hun baby's zijn verdwenen, maar tasten daarover in het duister.

"Het is schrikken, want het gaat niet zomaar om een tas boodschappen", zegt Nikita Van Eden. "Het gaat om het dna-materiaal van onze kinderen." Ze betaalde 5000 euro om de stamcellen van haar twee zoons op te laten slaan. Vlak na hun geboorte werd er bloed uit de navelstreng en een stuk van de navelstreng ingevroren en opgestuurd naar het bedrijf.

Cryo-Save adverteerde dat het materiaal in de toekomst gebruikt kan worden voor stamceltherapie bij ernstige ziekte. Maar nu blijkt dus dat een deel van de 333.000 opgeslagen monsters spoorloos is.

Nikita is een van de ouders die wachten op antwoord waar het stamcelmateriaal van hun kinderen is gebleven:

'Je hoopt dan dat het niet in de verkeerde handen kan vallen'

De Nederlandse zorginspectie stelde vorig jaar vast dat er ernstige tekortkomingen waren bij het bedrijf. Volgens het AD lopen er ook onderzoeken naar illegale praktijken. De krant meldt dat het bedrijf wereldwijd zo'n 230.000 klanten heeft.

Vanwege financiële problemen verplaatste het bedrijf al het stamcelmateriaal naar Famicord in Polen. Dat bedrijf laat in een reactie aan de NOS weten dat zo'n 65 procent van de inventaris in kaart is gebracht. Ouders die mee hebben gedaan aan het stamcelproject kunnen zich op de website melden voor duidelijkheid.

Maar Nikita zegt dat ze nog steeds wacht op een antwoord. "Ik wil nu dat het wordt uitgezocht. Zodat dat we zekerheid krijgen of het er nog is en hoe het nu verder moet."

'Geen kans van slagen'

Volgens Jan van Lith van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie zijn de klanten van Cryo-Save misleid. Het stamcelmateriaalproject is volgens hem veel te rooskleurig gebracht als iets dat kan helpen bij de toekomstige aandoeningen.

"Er werd gezegd: misschien is er in de toekomst wel een toepassing. Terwijl er wetenschappelijk gezien geen enkele aanwijzing is dat dit kans van slagen heeft op de lange termijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl