Nawal Benaissa in 2017 bij een protest in Marokko
NOS NieuwsAangepast

Leider Rif-protesten krijgt asiel in Nederland: 'Ik ga door met mijn strijd'

Nawal Benaissa, een van de voormalige leiders van de protesten in het Marokkaanse Rifgebergte, heeft politiek asiel gekregen in Nederland. "Het is een grote dag voor mij", zegt Benaissa tegen de NOS. "Vandaag heb ik van de IND gehoord dat ik hier mag blijven."

In Marokko wordt Benaissa vervolgd vanwege haar deelname aan de protesten in het Rifgebied. Ze werd meerdere keren opgepakt en kreeg een voorwaardelijke celstraf van tien maanden.

Benaissa vroeg in mei vorig jaar asiel aan in Nederland. Ze kwam via Spanje ons land binnen, nadat ze eerst was tegengehouden door de Marokkaanse douane. Sindsdien zit ze in een Nederlands asielzoekerscentrum.

Ze wil zich in Nederland blijven inzetten voor de mensenrechten:

Leider Rif-protesten krijgt politiek asiel in Nederland

"Ik ben niet erg gelukkig. Ik heb nog drie kinderen in Marokko. Ik mis ze, ik mis alles in Marokko. Maar het zal uiteindelijk goedkomen, door dit besluit van Nederland. Ik zal hier blijven. En ik zal doorgaan met mijn strijd."

Huismoeder

De Hirak-protestbeweging in Marokko begon in 2016 met betogingen voor betere leefomstandigheden. Een jaar later werd de toen 36-jarige huismoeder Benaissa de leider van de beweging, nadat haar voorganger Nasser Zafzafi was gearresteerd. Hij en andere leiders werden veroordeeld tot celstraffen oplopend tot twintig jaar.

"De situatie in het Rifgebergte is heel erg slecht", zegt Benaissa. "Er is geen nieuws waar ik blij van word. Er worden nog altijd mensen gearresteerd. En mensen die hebben gedemonstreerd zitten nog altijd vast."

Amnesty International is blij met het nieuws dat Benaissa in Nederland mag blijven. "Het is snel gegaan", zegt een woordvoerder. "Heel goed dat Nederland mensen zoals zij politiek asiel verleent. Gelukkig krijgt ze een vluchtelingenstatus, want ze heeft het heel zwaar gehad in Marokko." Volgens Amnesty zitten nog steeds veel protestleiders vast in Marokko.

Relatie is slecht

In 2018 uitte minister Blok van Buitenlandse Zaken zijn zorgen over de celstraf van de Hirak-activisten. Hij zei dat de straffen hem "aan de hoge kant" leken.

Voor de diplomatieke verhoudingen tussen Nederland en Marokko zal het asiel niet veel betekenen. "Marokko heeft al het idee dat Nederland de Hirak-beweging steunt", zegt correspondent Samira Jadir. "De relatie is al heel slecht en die zal niet snel slechter worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl