NOS NieuwsAangepast

Leerling in Sneek betaalde met vals geld dat hij kocht op AliExpress

Een leerling uit Sneek is geschorst, omdat hij op school heeft betaald met vals geld. In zijn kluisje lag een stapel bankbiljetten van 50 euro, die hij had besteld via webshop AliExpress.

De scholengemeenschap Magister Alvinus had gehoord dat er vals geld in omloop was in het gebouw en was daarom extra alert. De jongen is dinsdag betrapt en naar huis gestuurd. Hij is maandag weer welkom in de les. Wel is er aangifte gedaan.

De ouders van alle leerlingen zijn op de hoogte gesteld. Verder is het een zaak van de politie. Die liet vanmiddag weten dat er de afgelopen tijd in Sneek zes jongeren zijn aangehouden vanwege het uitgeven van vals geld.

20 en 50 euro

In Sneek en Bolsward kwamen de afgelopen tijd meerdere meldingen binnen over valse biljetten van 20 en 50 euro. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt om maaltijdbezorgers te betalen of bij aankopen via Marktplaats, plekken waar weinig controle is. De valse biljetten zijn vaak te herkennen aan een ontbrekend watermerk en hologram. Vermoedelijk zijn ze gekocht bij buitenlandse internetwinkels.

Volgens de politie staat niet vast dat de aangehouden jongeren elkaar kennen. Ook is nog niet duidelijk of ze op dezelfde school zitten als de geschorste jongen uit Sneek, zegt een woordvoerder tegen de Leeuwarder Courant.

Het probleem speelt niet alleen in Friesland. In Bergen op Zoom heeft de politie meldingen gekregen van vals geld dat is uitgegeven in horecagelegenheden en op de markt. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft een groep tieners afgelopen weekend ook meerdere keren met vals geld betaald op de markt in Eindhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl