Slijm van Zeeman
NOS Nieuws

Zeeman roept speelgoedslijm terug wegens gevaar voor vruchtbaarheid

Winkelketen Zeeman haalt speelgoedslijm terug dat de afgelopen maanden in Europese winkels is verkocht. Het product is uit de schappen gehaald en consumenten kunnen het slijm naar de winkel terugbrengen en krijgen hun geld terug.

Bij een test bleek er een te hoge concentratie van de stof boor in het slijm van het merk Slime Dinosaur Bouncing Putty te zitten. Als kinderen met deze hoeveelheden van die stof in aanraking komen, kan het diarree, misselijkheid en huidirritatie veroorzaken. Het kan ook schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid.

Voor slijm of het stevigere putty zijn verschillende veiligheidseisen opgesteld. Putty mag vier keer meer boor bevatten dan slijm. Volgens Zeeman viel het product onder die categorie, maar alsnog zat het product ver boven de vereiste waarden. In het product werd drie keer zo veel boor gemeten als bij putty is toegestaan.

Foto van de bewuste Dinosaur Putty

De Europese Commissie plaatste het slijm vorige week op de lijst van verboden producten. Het product is volgens de NVWA al in december uit de schappen gehaald. Consumenten worden sinds gisteren via de site van Zeeman gewaarschuwd voor de gevaren van het slijm.

Er ligt vaker speelgoedslijm in de winkels dat volgens de Europese normen niet is toegestaan. De Consumentenbond testte eind 2018 tien soorten speelgoedslijm. Bij drie producten werd ook een te hoge concentratie boor gemeten. Ook bij testen in Groot-Brittannië, Italië, Duitsland en Spanje werden er te hoge concentraties boor in speelgoedslijm gemeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl