Kirk Douglas
NOS Nieuws

Hollywood-icoon Kirk Douglas overleden (103)

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

  • Petra Steenhoff

    redacteur Online

Hollywood-acteur Kirk Douglas is overleden. Dat heeft zijn zoon en acteur Michael Douglas bekendgemaakt.

Douglas speelde in meer dan negentig films, maar werd vooral bekend door zijn rollen in Kubricks films Spartacus (1960) en Paths Of Glory (1957), een anti-oorlogsfilm over de Eerste Wereldoorlog. Hij speelde zeven keer in een film naast Burt Lancaster met wie hij een bijzondere chemie had.

Drie keer kreeg hij een Oscarnominatie voor beste acteur, maar die prijs kreeg hij nooit. Wel werd hij in 1996 onderscheiden met een Oscar voor zijn hele carrière. Ook won hij een Golden Globe voor zijn vertolking van Vincent van Gogh in de film Lust for Life (1956).

Bekijk hier een korte terugblik op zijn carrière:

Acteur Kirk Douglas overleden

Kirk Douglas was een van de laatste nog levende acteurs van het klassieke Hollywood-tijdperk. Hij was een overlever. Als kind van een Joodse voddeman groeide hij op in bittere armoede, maar wist het toch tot acteur te schoppen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij meerdere malen gewond. Hij overleefde ternauwernood een helikopterongeluk en werd getroffen door een zware beroerte, maar wist uiteindelijk toch nog 103 jaar te bereiken.

Demsky

Kirk Douglas komt op 9 december 1916 in Amsterdam in de staat New York ter wereld als Issur Danielovitch. Dat wordt later door zijn ouders, Russisch-Joodse immigranten, veranderd in Izzy Demsky. Als hij een jaar of 25 oud is, laat hij zijn naam officieel veranderen in Kirk Douglas.

Op de middelbare school speelt hij mee in een aantal toneelstukken en weet dan meteen dat hij acteur wil worden. Geld voor de toneelschool is er niet, maar hij weet een lening te krijgen, waardoor hij er toch heen kan.

Zijn talent valt op en al snel krijgt hij een studiebeurs aangeboden aan de American Academy of Dramatic Arts in New York. Na zijn afstuderen breekt de Tweede Wereldoorlog uit en gaat hij in dienst bij de Amerikaanse marine waar hij een aantal keer gewond raakt.

Na de oorlog keert hij terug naar New York en gaat hij aan de slag als acteur in theaterstukken, hoorspelen op de radio en doet ook wat reclamewerk.

Ik had nooit de wens om filmacteur te worden.

Kirk Douglas in 1995 in The Telegraph

"Ik had nooit de wens om filmacteur te worden", zei de acteur in 1995 in een interview in The Telegraph. "Ik vond mezelf niet het knappe filmtype, waar ze in mijn beleving naar op zoek waren. Mijn hele opleiding was er op gericht om in het theater aan de slag te kunnen."

Hoofdrol

Dat hij toch doorbreekt als filmacteur heeft hij te danken aan zijn studiegenote, de actrice Lauren Bacall, die producent Hal Wallis naar een theatervoorstelling van Douglas stuurt. Wallis is enthousiast en biedt hem meteen een hoofdrol aan in de film The Strange Love of Martha Ivers (1946).

Voor die rol krijgt hij lovende kritieken en meer filmrollen dienen zich aan. In de jaren 50 en 60 speelt hij mee in talloze producties, waaronder The Bad and the Beautiful (1952), Lust for Life (1956), Spartacus (1960) en Loneley are the Brave (1962).

Chemie

Zijn eerste rol naast een grote acteur is met Burt Lancaster in I Walk Alone (1948). De chemie tussen het tweetal is zo sterk dat hij nog zes keer naast Lancaster op het witte doek zal schitteren. Voor het laatst in 1986 in Tough Guys.

Vanaf de jaren 70 doet Douglas het iets rustiger aan. Naast acteur is hij ook producent van acht speelfilms en hij regisseert. Verder doet hij veel liefdadigheidswerk en daarvoor krijgt hij in 1981 de hoge Amerikaanse onderscheiding Medal of Freedom uitgereikt.

Zoons

Douglas trouwt tweemaal. De eerste keer in 1943 met zijn studiegenote Diana Dill. Samen krijgen ze twee zoons; Michael en Joel. Michael Douglas treedt in zijn vaders voetsporen en wordt eveneens een beroemde acteur.

Hij hertrouwt in 1954 met Anne Buydens, met wie hij ook twee zoons krijgt: Peter en Eric. Eric Douglas overlijdt in 2004 aan een overdosis drugs.

Zware beroerte

In 1996 krijgt Kirk Douglas een beroerte. Daarna kan hij niet meer praten. Hij raakt in een depressie en staat zelfs op het punt om zichzelf door het hoofd te schieten. Door jarenlange intensieve spraaktraining herstelt hij zodanig dat hij zich weer verstaanbaar kan maken, al blijft hij moeilijk en langzaam spreken. Hij schrijft een boek over zijn ervaringen: A stroke of luck.

In 1999 speelt hij voor het eerst weer in een film, Diamonds, waarin hij een man speelt die van een beroerte herstelt. Een 'normale' acteercarrière zit er tot zijn grote verdriet door zijn spraakproblemen niet meer in.

Toch speelt hij nog een keer in een film, de door zijn zoons Michael en Joel gemaakte komedie It runs in the family (2003). In de film zijn drie generaties van de familie Douglas vertegenwoordigd; Kirk, zijn zoon Michael en Michaels zoon Cameron. Ook Kirk Douglas' ex-vrouw Diana Dill doet mee, ze speelt de vrouw van zijn karakter.

Na zijn honderdste verjaardag in 2016 verschijnt Douglas niet vaak meer in het openbaar. Wel schreef hij nog regelmatig blogs op Myspace. Hij was daarmee een van de oudste bloggers ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl