Jakob Fuglsang rijdt sinds 2013 voor Astana ProShots

Wielrenner Jakob Fuglsang hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een schorsing naar aanleiding van het gelekte rapport rond zijn vermeende banden met dopingarts Michele Ferrari. Het antidopingbureau voor de wielersport CADF stuurt de documenten niet door naar de wielerunie UCI.

Dat laat het CADF weten na alle ophef rond Fuglsang en zijn ploeg Astana de afgelopen drie dagen.

"Na zorgvuldige beoordeling van de beschikbare documenten, hebben we het rapport niet bij de UCI ingediend om een tuchtprocedure tegen de betrokken personen of teams op te kunnen starten", staat in een officiële verklaring.

Daarin laat het CADF ook weten dat het betreurt dat het eigen onderzoek naar de renners en Ferrari is gelekt en dat onderzocht zal worden hoe dat heeft kunnen gebeuren.

Deense en Noorse media pakten zondag uit met bevindingen uit het CADF-rapport dat Fuglsang, zijn ploeggenoot Aleksej Loetsenko en meerdere renners van Astana klant zouden zijn van Ferrari. Die dokter zelf is in 2012 voor het leven geschorst vanwege dopingpraktijken.

Banden met Armstrong

Ferrari onderhield in het verleden banden met onder anderen Lance Armstrong, die hij voorzag van onder andere epo en bloedtransfusies. Ferrari zou nu ook nog contact hebben met Astana via ploegleider Aleksandr Vinokoerov, die in zijn tijd als renner al verdacht werd van connecties met de arts en bestraft werd voor zijn dopinggebruik.

2004: Michele Ferrari verlaat de rechtbank in Bologna AFP

Astana en Fugslang ontkenden begin deze week ontmoetingen te hebben gehad met Ferrari of met hem samen te werken. Ook Ferrari verweerde zich tegen de aantijgingen en liet weten al tien jaar geen contact te hebben gehad met renners van Astana.

Fuglsang (34) rijdt sinds 2013 voor de ploeg uit Kazachstan. Afgelopen jaar beleefde hij het beste seizoen uit zijn loopbaan met onder meer overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik en het Critérium du Dauphiné. Hij is momenteel de nummer twee van de UCI-wereldranglijst, zijn beste positie ooit.

STER reclame