Sarah Abitbol en haar partner Stephane Bernadis in 2002 AFP

Het Franse Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk vooronderzoek begonnen tegen een Franse kunstschaatscoach. Hij wordt van seksueel misbruik beschuldigd door een voormalige pupil, de tienvoudige Frans kampioen Sarah Abitbol (44).

Aanleiding voor het onderzoek is haar biografie die vorige week verscheen. Ze schrijft daarin dat coach Gilles Beyer (62) haar begin jaren 90 meerdere malen heeft verkracht. Abitbol was toen nog een tiener. Beyer gaf na het verschijnen van het boek toe dat hij een "intieme" en "ongepaste" relatie met haar heeft gehad.

Vermoedelijk was zij niet de enige. Na het verschijnen van het boek verschenen in de Franse pers soortgelijke verhalen van andere voormalige kunstschaatsers.

Schaatsbond deed niets

De zaak kan voor de Franse schaatsbond geen verrassing zijn geweest. Volgens de sportkrant L'Équipe meldde een rapport in 2001 al dat jonge schaatsers slachtoffer waren geworden van ernstig wangedrag van Beyer. Dat was indertijd voor het Franse ministerie van Sport aanleiding om hem te ontslaan als technisch adviseur. Bij de Franse schaatsbond en een Parijse ijsclub bleef hij in dienst.

De ijsclub heeft Beyer vrijdag alsnog ontslagen. Bij de schaatsbond werkte hij sinds 2018 niet meer. Toch eist de minister van Sport het vertrek van de voorzitter van de schaatsbond, omdat Beyer al die jaren voor de bond bleef werken.

We waren bang

In een interview met een Frans tv-station zei Abitbol opgelucht te zijn dat haar beschuldiging een vervolg krijgt. Op de vraag waarom ze er nu pas mee komt, antwoordde ze dat ze niet eerder de moed had om haar mond open te doen.

"We waren bang. We durfden niets te zeggen over iemand die zo veel macht over je had. We schaamden ons. Maar tegenwoordig wordt er wel naar vrouwen geluisterd." Ze riep andere slachtoffers op contact met haar op te nemen.

Volgens L'Équipe worden ook twee andere schaatscoaches van seksueel misbruik beschuldigd.

STER reclame