Een politieagent bekeurt een verkeerd geparkeerde auto
NOS NieuwsAangepast

Adempauze voor mensen met schulden die boete even niet kunnen betalen

Mensen die hun boetes willen betalen, maar dat niet kunnen omdat ze grote schulden hebben, kunnen vanaf 1 april een adempauze krijgen. Het kabinet wil met een 'noodstopprocedure' bij het Centraal Incassobureau (CJIB) voorkomen dat mensen boete op boete stapelen.

"Het innen van boetes hoort op een verantwoorde en fatsoenlijke manier te gebeuren", zegt minister Dekker. "Wie de verkeersregels overtreedt en een boete krijgt, moet uiteraard op de blaren zitten. En wie niet betaalt, riskeert een verhoging. Maar mensen die wel willen betalen, maar dat vanwege problematische schulden niet kunnen, moeten we niet onnodig dieper in de problemen brengen."

Melden bij de gemeente

De nieuwe procedure geldt voor verkeersboetes en boetes die door de rechter of het Openbaar Ministerie worden uitgedeeld. Het CJIB mag de oorspronkelijke boete vier maanden lang niet innen en ook geen verhogingen opleggen. In deze periode moet de ontvanger zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening.

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hadden al in het regeerakkoord afgesproken dat ze een limiet wilden stellen aan het stapelen van boetes bij te laat betalen. Daar geeft Dekker nu invulling aan. Hij zegt dat het mes aan twee kanten snijdt. De oorspronkelijke boete blijft bestaan. "Maar we bieden mensen ook een kans om met schuldhulpverlening hun leven weer op de rails te krijgen."

Weg naar schuldhulpverlening

De branchevereniging voor schuldhulpverlening (NVVK) reageert enthousiast op de plannen. "We denken dat een nieuwe groep hiermee de weg kan vinden naar schuldhulpverlening", zegt een woordvoerder. "Veel mensen laten bij een boete nu verhoging op verhoging komen. Dat kost de overheid ook geld, terwijl er niks te halen is.

De NVVK noemt het wel belangrijk dat de nieuwe regeling goed aan de doelgroep uitgelegd wordt. "Deze groep heeft de neiging om brieven niet te openen en het zou jammer zijn als ze daardoor niet weten van de noodstopprocedure."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl