Bij winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn zijn de slachtoffers van de schietpartij van gisteren herdacht. Bij het incident kwamen zeven mensen om het leven, onder wie de schutter die zelfmoord pleegde.

Bij de bijeenkomst waren waarnemend burgemeester Eenhoorn, minister Opstelten van Veiligheid en premier Rutte aanwezig. De bijeenkomst duurde niet lang, zo'n vijftien minuten. Daarna gingen Eenhoorn, Opstelten en Rutte naar de plek waar de bloemen zijn neergelegd. Bij het winkelcentrum waar de schietpartij plaatsvond, waren zesduizend mensen bijeengekomen.

Eenhoorn sprak van een 'zwarte dag' na een zonnig begin. Hij prees speciaal de hulpverleners, de 'helden van de Ridderhof', die met gevaar voor eigen leven mensen van de schutter weg probeerden te krijgen. Eén hulpverlener kwam hierbij zelf om het leven.

Ook had Eenhoorn aandacht voor de Syrische dichter die is omgekomen. Hij was zijn land uitgevlucht en is nu in Alphen omgekomen bij een zinloze schietpartij.

Hij zei dat zijn gemeente sterker uit dit drama zal komen, maar het nooit zal vergeten. "Het is veel erger dan wij denken. Niet alleen voor de slachtoffers, maar voor de hele maatschappij."

Diepe wonden

Minister-president Mark Rutte zei dat sommige dingen niet in woorden zijn te vatten. "Dit is een drama dat diepe wonden heeft geslagen in de samenleving van Alphen." Hij bedankte alle hulpverleners. Rutte zei ook nog dat de koningin intens, intens meeleeft. "Heel Nederland staat om jullie heen", zei de premier.

Na afloop van de toespraken was er een moment stilte.

De herdenking wordt rechtstreeks uitgezonden op Nederland 2, Radio 1 en Journaal24.

STER reclame