Honderden mensen nemen afscheid van de gedode activisten
NOS Nieuws

Opnieuw Mexicaanse vlinderbeschermer gedood

In Mexico is opnieuw een activist gedood die zich inzette voor het behoud van de monarchvlinder. Een paar dagen geleden werd een activist van dezelfde vlinderopvang dood aangetroffen.

De 44-jarige Raúl Hernandez verdween vorige week nadat hij was vertrokken bij de vlinderopvang waar hij werkte als gids. Zijn lichaam werd dit weekend gevonden. Hij had blauwe plekken en een diepe hoofdwond.

Vijf dagen geleden werd in een put het lichaam gevonden van de oprichter van de vlinderopvang, Homero Gómez. Hij verdween spoorloos op 13 januari. Uit onderzoek is gebleken dat Gómez een klap op zijn hoofd heeft gehad voordat hij in de put terechtkwam.

Familieleden van Gómez zeggen dat hij werd bedreigd omdat hij campagne voerde tegen illegale houtkap. Criminele bendes in Mexico deinzen er niet voor terug om geweld te gebruiken tegen mensen die zich verzetten tegen hun illegale praktijken.

De monarchvlinders staan bekend om de lange afstanden die ze kunnen afleggen

De twee activisten zetten zich in voor de monarchvlinder in de staat Michoacàn in het zuidwesten van Mexico. De insecten dreigen te verdwijnen door de illegale houtkap. Om ze te beschermen was in november een opvangcentrum geopend.

De monarchvlinder is oranje en rood van kleur. De insecten zijn vooral bekend vanwege de afstand die ze elk jaar afleggen om in Mexico te overwinteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl